Noma påverkar hela Danmarks ekonomi
Ny studie visar att en enskild restaurang kan påverka ett helt lands ekonomi. Så är det med danska Noma.
Intresset för svensk och nordisk mat har aldrig varit större. Internationella medier intresserar sig för nordiska råvaror, koppling till natur och hälsa och en bredd av lokala smakupplevelser. I Sverige har restaurangbesök och livsmedelsinköp stor betydelse för intäkterna från internationell turism och motsvarar cirka 35 procent av det som utländska besökare spenderar i Sverige årligen*.
Världskongressen World Food Travel Summit arrangeras i Göteborg den 23-24 september, för första gången utanför Nordamerika. Där berättar journalisten Matt Goulding från TIME Magazine om sin studie kring hur restaurang Noma i Köpenhamn, som i flera år utsetts till världens bästa, har gett eko ända in i de danska statsfinanserna. Restaurangen har, trots att den bara har ett femtiotal sittplatser, i Danmark skapat kringnäringar av Nomainspirerade restauranger och underleverantörer som osthandlare, bryggmästare, ostronodlare och grönsaksbönder.
- Kända restauranger vars anseende sprids i matkretsar världen över kan ha stor betydelse för ett helt lands varumärke, inte minst för matintresserade resenärer. I Sverige har bland annat restaurang Fäviken i Jämtland och Daniel Berlin Krog i Skåne i flera år fått uppmärksamhet i medier världen över för sin innovation och ständiga nyfikenhet på ingredienser från naturen, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Kreativitet och kvalitet smittar av sig och vi ser allt fler goda exempel på att svensk matkultur uppskattas i omvärlden, vilket i förlängningen kan attrahera fler människor att resa hit.
Syftet med världskongressen om måltidsturism är att professionella aktörer och andra matintresserade ska få ny inspiration att utveckla sina regioner och verksamheter vidare. VisitSweden har som en av arrangörerna och med sitt uppdrag att ansvara för internationell kommunikation kring måltidsturism enligt regeringens vision för Sverige – det nya matlandet bidragit till att ett tjugotal internationella matjournalister besöker Göteborg för att bevaka kongressen.