Mindre av fine dining
Alltfler restauranger satsar nu på enklare koncept där ord som fine byts ut mot fun och där man använder begrepp som streetfood. Gastro i Helsingborg och Scandic Malmen i Stockholm är två exempel.
– Jag vill ta ut svängarna när det gäller maten. Lunchen på fredagarna kommer att bestå av en buffé, inspirerad av världens streetfood, på ett hälsosamt och fräscht sätt. Jag vill gärna att gästerna ska få känslan av att de befinner sig på en internationell matmarknad, säger Nathan Moore.
I Helsingborg lägger nu ägaren Per Dahlberg ner restaurangens fine dining-del. Istället ska det bli mer av fun dining.
– Vi ser ett klart vikande intresse för tiorättersmenyer och långa sittningar, säger Per Dahlberg. För tre år sedan öppnade vi en bistroavdelning och den har inspirerat oss till att gå vidare på det spåret. Vi kommer att ha ett tjugotal olika rätter och alla kommer att kosta 145 kronor. Så instället för fine dining ska det bli fun dining. Vi vill att restaurangbesöket ska kännas mer spontant och spännande med flera valmöjligheter. Vi kör också igång en tapasbar.