Diskussion om mat i Almedalen
Politikerveckan i Almedalen i Visby drar igång på söndag. Många seminarier kommer att handla om mat.
Under rubriken ”Ma(k)tkampen bjuder pr-byrån Hill+Knowlton på en blå-röd” matkamp mellan moderaternas Anna Maria Corazza Bildt och socialdemokraternas Mikael Damberg. Med hjälp av medlemmar från svenska kocklandslaget ska de laga sin favorithusman och sedan får de inbjudna gästerna provsmaka och rösta, antingen blått eller rött. Det blir också diskussion om det politiska matlandet Sverige.
Under rubriken ”Sveriges dyraste matkasse” arrangerar Svenskt Kött en hearing. Vi älskar extrapriser, men vad är det egentligen vi betalar för? Varför är det priset som styr och inte kvalitén? Vem är det som får betala priset för den billiga maten? Svenskt Kött presenterar Sveriges dyraste matkasse och ställer frågan – varför är det bara konsumenterna som ska ta ansvar för matkvalitén? Bland de medverkande finns Louise Ungerth, chef Konsument och Miljö, Konsumentföreningen Stockholm. Marie Söderqvist, vd, Livsmedelsföretagen. Johanna Hållén, Press- och policychef, PRO samt Dan Jakobsson, Färskvaruansvarig, ICA Sverige.
Under rubriken ”Hur skapas ett starkt näringsliv och en gastronomisk region?” arrangerar Hushållningssällskapet Gotland och Södertörns högskola ett seminarium. Man vill få svar på frågor som Hur skapas ett starkt näringsliv och en gastronomisk region genom producenter, restauranger, butiker, turistföretag i samverkan? Projektet Gastronomiska Regioner presenteras, samt praktiska exempel från Östgötamat/Regional Matkultur, Regional Culinary Heritage Europe och Matlandet Gotland.Hur kan vi bygga starka gastronomiska regioner i Sverige i enlighet med visionen om Sverige- det nya matlandet? Landsbygdsminister Eskil Erlandsson medverkar och presenterar sin syn och de möjligheter vi har i regionerna att tillsammans lyfta våra regionala specialiteter.
Bland delagarna syns Riina Noodapera, koordinator, Regional Matkultur Gotland. Paulina Rytkönen, projektledare, Södertörns Högskola. Louise Alenbrand, projektledare, Östgötamat-Rätt och Slätt, Niclas Fjellström, koordinator, Culinary Heritage Europe, Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister samt Susanne Welin-Berger, vd, LivsTek.
Gotland som är ”matlandethuvudstad” 2013 arrangerar flera seminarier under veckan, bland annat om hur man kan kombinera gastronomi och skolmat och hur man kan säkra tillgången på lokala produkter i privata och offentliga kök.