Lux Stockholm blir Lux Dag för Dag
Efter tio år känner Luxgänget att man vill ta tag i nya idéer. Restaurangen på Lilla Essingen stänger den 14 juli och återuppstår i ny tappning, som Lux Dag för Dag, den 20 september.
– Tanken är att Lux ska bli mer lättillgänglig för fler människor och att man kan återkomma oftare. Vi kommer som vi gjort i alla år, att arbeta med närproducerade råvaror av högsta kvalitet och gärna från både mindre och större producenter/odlare/fiskare/jägare med flera, berättar Henrik Norström.
Vidare berättar han att rätterna kommer att bli presenterade på ett enklare sätt och med inte lika många komponenter som nu. Det blir mer a vskalat och rustikt och nya rätter kommer att bytas dagligen vilket blir en rolig, kreativ utmaning. På tavlor på väggarna i restaurangen skrivs rätter upp och ändras under dagen/kvällen vartefter råvarorna tar slut. När till exempel jaktlyckan varit god erbjuds mycket vilt, när gösen är som fetast skrivs den upp och när hallonen är mogna står de på tavlorna direkt.
– Vi tänker oss att det dagligen finns 5-6 förrätter och lika många varmrätter och desserter i en prisklass mellan 85-250 kronor. Det kommer att vara säsongsanpassade rätter som just nu skulle varit till exempel sorbet av färska, solmogna jordgubbar, Dillstekt abborre med sparrissallad och smörsås, hängmörad kalvbiff med ramslökssmör och färska primörer, halstrad röding med nässeldressing och färsklök, berättar Henrik.
Lux kommer inte att heta Nya Lux. Ägarkvintetten bestämde sig för att behålla namnet Lux men istället för Lux Stockholm, blir det Lux Dag för Dag. Ett nytt namn var ett måste och Dag för Dag visar att det händer något nytt. Det nya namnet stämmer bra med tänket att byta rätter dagligen beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga.
-Det är också ett lekfullt namn som vi kan använda mycket i vår kommunikation. Timme för timme, månad för månad…. säger Lotta Norström.
Ur ett av köksfönstren på baksidan av restaurangen där man också ser in i köket kommer en ”Walk through” att finnas. Alla som vill, kan köpa med sig något gott att äta ute i parken eller hemma. Lättare lunch, kaffe, fika. Där ska man också kunna plinga på och köpa med sig sparris, mogna jordgubbar, egenjagad fasan, Ängsöfisk, såser, fonder med goda råd om tillagning med mera.