23948sdkhjf

Nu får matnördarna en egen community

Hemmakockar med ambitioner har fått en egen sajt: Professional Secrets tar med medlemmarna bakom kulisserna på några av landets bästa restauranger.
Målet är att sprida professionella kockars kunskaper: Hur man känner igen de bästa råvarorna och lagar godare mat genom att använda de bästa teknikerna och metoderna.

– Matlagning som underhållning är hett, men verklig kunskap om hur man lagar mat är hetare, säger grundaren Niklas Wakeus.


Första steget i lanseringen handlar om kött och baskunskaper. Fisk, grönsaker, såser, med mera, står på tur.

Utöver hemsidan professionalsecrets.com finns en kostnadsfri app – både iOS och Android – som hjälper användaren att hitta, välja, förvara, förbereda, laga och servera kött som proffsen. Även medlemskapet är gratis.

Kunskapen tillbaka till folket
Genom Professional Secrets kan matnördar dela sitt intresse för matlagning med likasinnade, men ambitionen är att medlemmarna verkligen ska bli duktigare i köket.

I svenska hem vet man idag mindre än någonsin om råvaror och om hur man handskas med dem. Professional Secrets menar att den här kunskapen har bevarats av kockarna i de bästa restaurangköken och att den behöver spridas.

– Kunskap om mat gör det inte bara ännu roligare att stå i köket, den leder även till val som har en positiv påverkan på vår hälsa, på djurhållningen och på miljön, menar Niklas Wakeus.

Matkunskap trendigare än någonsin
Enligt rapporten ”Future Shopping, Cooking and eating 2012” som genomförts av Kairos Future i samarbete med Ridderheims och Falbygdens så ökar intresset för råvaror och matlagning från grunden. Man vill slösa mindre och husmorskunskapen kommer till heders igen. En parallell trend är att kök av professionell standard allt oftare installeras i privata hem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062