23948sdkhjf

En milstolpe för den moderna maten

Grupp F12 har öppnat sin andra Vigårda BBQ här. Här finns också Mikael Ljunggrens dumplingkedja Beijing8, PA&Co’s syskonrestaurang Combo, Panini Internazionale, Fabrique, Hattori Sushi Devil, Lisapåväg, Yoi, Grekturken, Kura Café och Zocalo (före detta Serrano).


ALLA NIO REPRESENTERAR det nya, spännande och goda inom snabbmaten som växer fram i en allt intensivare takt. Jag har sagt det förr och säger det gärna igen – Sverige håller på att bli ett föregångsland när det gäller att utveckla nya snabbmatskoncept.

BAKOM HELA K25 FINNS Ricard Constantinou, Paninis skapare. Hans ambition är att skapa en modern mat/ restauranghall med olika matkoncept anpassade för människor i dagens moderna samhälle. Här kan man äta frukost, lunch och middag på plats eller ta med sig till kontoret eller hem. Hela konceptet är ytterligare ett grundskott mot framför allt de traditionella lunchrestaurangerna. ”Jaja, en mathall mitt i Stockholms centrum, det påverkar ju knappast mig i Jönköping, Sundsvall eller Borås”, kanske vissa restaurangägare menar. Inget kan vara mera fel! Folk reser gärna till Stockholm, går på teater, museer, går ut och äter och jag är övertygad om att nyfikna och trendspanande svenskar från andra delar av landet kommer att hitta till K25 och tjusas över både utbud och en hög trendfaktor. Vilka nya krav och önskemål har de på till exempel lunchmaten när de kommer hem igen? Nya mattrender skapas som bekant inom just detta område i Sverige.

APROPÅ SNABBMAT PRESENTERADE Livsmedelsföretagen nyligen en studie som heter ”Inte vilken industri som helst”. Bland annat har drygt 1000 personer intervjuats om sina matvanor. Intressant resultat är att en fjärdedel av svenska kvinnor och mer än var tredje i åldersgruppen 18-25 år säger att de ibland skäms över sin matkonsumtion i form av dietmat, snacks, färdigmat och traditionell snabbmat. Det är inte så konstigt. Mat är en statusmarkör och forskning visar att matkonsumtion, precis som shopping, gör oss lyckliga. Då kan jag bara konstatera att ett besök på K25 kommer att göra de flesta både lyckliga och mätta, och utan skamkänslor. Till sist ett berömmande ord till Arla och deras tävling Arla Guldko. Det är fantastiskt att se och uppleva den glädje som finalisterna i de olika klasserna visar. Och ni som tror att det inte händer nåt innovativt ute i landets förskole- och skolkök, ta del av tävlingen.

ANDERS ÖRNEVALL, CHEFREDAKTÖR
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063