23948sdkhjf

Franschiseföretagen i medvind

Den senaste statistiken från Svensk Franchise och HUI Research visar att antalet franchiseföretag, där många finns i segementet fast food, mer än fördubblats mellan 2002 och april 2013, från 300 företag till 680. Under samma period har omsättningen inom franchising gått från 39 miljarder till 200 miljarder kronor, en ökning med 413 procent. Nästan 70 procent av franchiseföretagarna tror dessutom på en ökad omsättning under de resterande månaderna av 2013.
– Franchising växer och blir en allt viktigare motor för att få i gång småföretagandet och därmed sysselsättningen i Sverige. Att bli franchisetagare är den brygga som många behöver för att våga gå från anställd till att starta eget, säger Anders Svensson, vd i branschorganet Svensk Franchise.

Idag står franchising för 5,6 procent av Sveriges BNP och näringen sysselsätter drygt 110 000 personer, en ökning med sju procent på två år. Antalet franchiseföretag som försätts i konkurs är bara en tredjedel så många som bland andra företagsformer.
– Branschen präglas av stor optimism, säger Anders Svensson. Steget från anställd till att starta eget blir kortare för en franchisetagare och risken att gå i konkurs är inte lika stor. Det gynnar tillväxt och sysselsättning.

Senaste Franchisebarometern finns att ladda ner på www.svenskfranchise.se/hui.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11