23948sdkhjf

App visar vägen till 773 gårdsbutiker

Nu finns en app som visar vägen till 773 gårsbutiker över hela landet.
En gårdsbutik är alltifrån en enkel försäljningslokal med självbetjäning, där kunden själv hämtar sin säck potatis och betalar i en låda, till butiker med stort sortiment av varor, mat och andra produkter som kläder, lokalproducerade hantverk och presentartiklar. Sex av tio företagare som förädlar produkter från sin gård säljer dem i en egen gårdsbutik.

– Intresset för kopplingen mellan matens ursprung och bonden växer. Från att ha varit något vi behöver för att överleva handlar nu mat om identitet, attityd och värderingar. Erbjudandet om att handla i gårdsbutik, direkt från bonden, är ett sätt att möta konsumenternas efterfrågan på just det. Och konsumenterna strömmar till, särskilt nu i sommartider, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Sedan några år tillbaka finns dessutom en app som ska göra det lättare att hitta rätt när man är ute och semestrar i Sverige och vill besöka en gårdsbutik. Appen heter Gårdsbutiker 2013 och finns tillgänglig för såväl androidtelefoner som för iphone-telefoner och ipads. En nyhet i år är att det i appen går att lyssna på poddradio-reportage från appens gårdsbutiker.

Enligt LRFs medlemsregister bedrevs 773 gårdsbutiker 2012. Tillsammans hade butikerna en omsättning på 465 miljoner kronor och innebar en sysselsättning på 290 heltidstjänster. Även om gårdsbutikerna än så länge bara står för en liten del av den totala svenska livsmedelsmarknaden finns stor potential för fler, särskilt i kombination med turism.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109