Idag avgörs Pizza-SM
De tre finalisterna ska på kort tid göra två pizzor som ska presenteras för juryn; en klassisk capriciosa samt en egen specialpizza. Först ut bland de tävlande är Frida Ceveryd, Stantons, Breareds Torg, Varberg:
– Det känns lite märkligt att ha gått ända till final men nu känns det bara bra, tävlingsmänniska som jag är. Egentligen är jag nybörjare som pizzabagare och jag blev delägare i den här pizzerian för bara sex månader sedan.
Frida Ceveryd gick ut restaurangprogrammet i Varberg 1998 och har jobbat som både kock och kökschef, senast på hotellet Varbergs Kurort i fem år.
Att Frida valde att bli delägare i en pizzeria hänger samman med att hon alltid drömt om att jobba med catering.
– Jag såg att jag kan kombinera detta nu vilket är perfekt.
Och pizzan du gick till final på? Hur tänkte du där med tanke på att din pizzatopping bland annat består av lättrökt lax som du röker själv?
– Jag ville göra något annorlunda och förutom min lättrökta lax finns det pepparrot och dill i toppingen. Tanken var att inte göra en pizza som är för tung, man ska tycka att det inte känns onyttigt att äta en pizza. Dessutom ville jag att den skulle ha ingredienser från västkusten eller Halland.
Du sa tidigare att du är en tävlingsmänniska. På vilket sätt?
– Jag har tävlat för många år sedan i Årets Kvinnliga kock, en tävling som tyvärr numera är nedlagd. Det var jättekul men jag insåg att jag hade tränat för lite inför den finalen så det gick inte så bra. Då bestämde jag mig att om jag ska tävla någon mer gång i matlagning, så ska jag träna och inte lämna något åt slumpen. Det är precis vad jag ska göra fram til finalen. Visserligen blir jag sämst trea och det är ju fantastiskt men jag åker självklart till Stockholm för att vinna. Något annat finns inte i tankarna.
Frida Ceveryds specialpizza har en topping med egenrökt lax, dilloch pepparrot.
Frida Ceveryd
Ålder: 34
Utbildning: Restaurangprogrammet i Varberg
Bor: Träsklövsläge, Varberg
Familj: man och tre barn
Fritidsintressen: Allt i sport som fotboll, basket och golf
Finalist nummer två är Jonas Karlsson, Speceriet, Stockholm. Speceriet, som är prisade Gastrologiks ”bakficka”, bestämde sig från början att man skulle ha en pizza på menyn, alltid. Man vill visa att det går att göra pizzor som skiljer sig från vanliga pizzor.
– Vi gör den extra tunn så att botten blir väldigt frasig eller krispig, säger Jonas som är en av flera kockar på Speceriet. En annan idé är att inte överlasta den med ingredienser. Det ska vara några få med smaker som gifter sig med varandra.
Jonas Karlsson gick till final på en pizza med rökt oxmärg, syrad vitkål, gräddfil och persilja.
– Det är enkla råvaror just för att visa att en restaurangpizza inte behöver ha en massa dyra ingredienser. Huvudsaken är att jobba med bra råvaror. Han säger själv att i hans pizza möts det icke-traditionella och det klassiska i den anrika Alsacerätten Tarte Flambé som lär vara föregångaren till den klassiska pizzan.
Jonas betonar att han inte är någon driven pizzabagare. Han kavlar till exempel ut sina bottnar för att de ska bli riktigt tunna.
Jonas Karlsson är dock en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Efter gymnasiet har han bland annat jobbat som kock på Fiskekrogen i Göteborg, kock hos Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus, varit hjälpreda till Jonas Lundgren när han tävlade i Bocuse d ´Or, kockat på Mathias Dahlgren och dessutom har han varit medlem i Juniorkocklandslaget.
– Jag tycker det kul att tävla och att ställa upp i Pizza-SM känns perfekt.
Jonas specialpizza är en variant av franska Tarte Flambé, föregångaren till den klassiska pizzan.
Jonas Karlsson
Ålder: 26
Bor: Stockholm
Utbildning: Restaurangprogrammet i Vimmerby
Fritidsintressen: Har en kolonilott där han odlar lite av varje och på vintern blir det gärna långfärdsskridskor
Finalist nummer tre är Adem Tokmak, Vapiano, Stockholm. Förra året vann Camilla Seidl, pizzabagare på en av Vapianos restauranger SM-bucklan och även i år lyckades restaurangkedjan få med en person till finalen. Denna gång restaurangchefen Adem Tokmak på Vapiano på Sturegatan.
Adem, du är restaurangchef vilket betyder att du knappast står och bakar pizzor hela dagarna?
– Det är sant men jag har arbetat som pizzabagare i sex år innan jag kom till Vapiano 2007.
Karriären som pizzabagare blev dock inte så långvarig på Vapiano. Adem blev relativt snabbt arbetsledare och så småningom restaurangchef, först i Gamla Stan och sedan på Sturegatan.
Adem berättar vidare att flera av pizzabagarna på Vapianos olika restauranger skickade in sina pizzor till Pizza-SM i år.
– Jag tänkte att jag gör det också, säger han. Jag satsade på en egen variant som jag gärna gör privat när jag kan eftersom den innehåller ingredienser som jag gillar. Det var aldrig tänkt att jag skulle gå vidare men nu känns det fantastiskt.
Det som föll juryn i smaken var att Adem vågade gå ifrån tomatsåsen och satsa på en pestosås med ruccula istället för spenat.
– Som topping använder jag tunna skivor kalvkött samt en bruschettamix av färska tomater, örter och vitlök. Den här pizzan ser jag som en tolkning av en klassisk italiensk vitello som kryddas upp med rucculapesto. Det är en enkel pizza med få ingredienser, något jag tycker är viktigt när man bakar pizzor.
Träna då? Nja, då han han bakat sin favoritpizza i flera år, räknar han med att klara att göra den även inför tusentals åskådare i Kungsträdgården den 5 juni.
Adems specialpizza är en variant med pesto och kalvkött, en tolkning av italiensk vitello.
Adem Tokmak
Ålder: 32
Bor: Stockholm
Bakgrund: Kommer från Turkiet. Har bott i Sverige sedan 2001
Familj: Fru och två barn
Fritidsintressen: Familjen i första hand där barn nummer två är relativt nyfödd