23948sdkhjf

Andra gången gillt

Tommy Myllymäki vill verkligen byta ut ett silver mot ett guld i Bocuse d´Or. Nyligen vann han den svenska uttagningen.
Tommy Myllymäki representerar Sverige i Bocuse d’Or. Tommy tävlade redan 2011 och antar nu utmaningen för andra gången med siktet inställt på guld.
Svenska Bocuse d’Or Akademien, där bland andra Mathias Dahlgren, Henrik Norström och Paul Svensson ingår, har haft den svåra uppgiften att utse den svenska representanten bland sex välrenommerade kockar.
Efter två dagars tävling och kriterierna: smak, presentation och enskilda intervjuer valdes Tommy Myllymäki som mest lämpad för uppgiften att representera Sverige i Bocuse d’Or Europe 2014. Men först måste han göra en bra insats i Bocuse d’Or Europe som arrangeras för första gången i Sverige den 7-8 maj 2014 i Stockholm.Placeringen i Bocuse d’Or Europe i Stockholm är avgörande för att få en plats till Kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, januari 2015.

Tommy Myllymäki representerade Sverige i Bocuse d´Or 2011 där han blev silvermedaljör. Han blev Årets kock 2007 och knep även vinsten i matlagningstävlingsprogrammet “Kockarnas kamp” 2012. Han lägger för närvarande mycket av sin tid på sin nystartade restaurang Sjön i Jönköping. Han driver även ett flertal andra restauranger som Julita Wärdshus utanför Katrineholm och Restaurang Spira samt är kreativ ledare på Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.
– Det känns fantastiskt att ha uppnått mitt första mål och otroligt hedervärt att få representera Sverige i Bocuse d’Or igen. Förra gången, år 2011, fick jag silver och nu satsar jag självklart på guld, säger Tommy Myllymäki.
Årets kandidater var:
Tomas Diederichsen (Commis: Lars Brennwald), Christofer Ekman (Commis: Emil Österberg), Klas Lindberg (Commis: Sigfrid Hanberger), Tommy Myllymäki (Commis: Albin Edberg), Gustav Trägårdh (Commis: Ditte Forsen) och Alexander Sjögren (Commis: Viktor Ellström).

Kockarna hade två och en halv timme på sig att tillaga en personlig fiskrätt samt en kötträtt med tre garnityrer och en sås. Huvudråvaror de tävlande hade att arbeta med var för fiskrätten: sej, ostron och hjärtmusslor från Västkusten, levererade av Nordsjöfisk. Köttet var kotlettrad med långa revben (utan ryggben) samt lägg och innerfilé från svensk unggris, levererad av Svenskt Butikskött.
Juryns motivering:
Tommy Myllymäki skapade en nutida, fräsch och spännande personlig sej med goda mineraltoner och mycket texturer. Den gotländska grisen har han presenterat på ett varsamt och mycket tekniskt raffinerat sätt. Han lyfte fram grisen med traditionella och nya smaker som skapar en fulländad anrättning i sann Bocuse d’or anda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063