23948sdkhjf

Mer pengar till Matlandet

Landsbygdsminister Eskil Erlandssons projekt "Sverige - det nya matlandet" får mer pengar. Denna gång för att utveckla gastronomiska regioner.


Jordbruksverket får fyra miljoner kronor för att utveckla gastronomiska regioner beslutade regeringen i dag. Satsningen på de gastronomiska regionerna sker inom ramen för Sverige – det nya matlandet.
– Jag vill skapa vår version av Champagne och Parma i Sverige där vi kan odla de grödor som passar allra bäst så att de också smakar bäst. Det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det som Champagne har gjort – nämligen producera rätt sak på rätt plats och paketera det rätt. Detta skulle kunna vara en jättechans för oss att kunna skapa jobb på landsbygden och sälja helt unik mat av allra högsta kvalitet, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Syftet med uppdraget till Jordbruksverket är i stort att stötta de gastronomiska regionerna i Sverige. Enligt regeringsbeslutet ska Jordbruksverket bland annat att kartlägga svenska jordbruksprodukter och livsmedel som är lämpliga att marknadsföra via EU:s kvalitetssystem för skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar.

Jordbruksverket ska också ta fram en kunskapsöversikt av forskning och annan litteratur med relevans för utvecklingen av gastronomiska regioner i Sverige samt utveckla kunskaperna om gastronomiska egenskaper hos traditionella svenska arter och sorter. De ska också tillgängliggöra arterna och sorterna för branschen och allmänheten.

I uppdraget ingår också att samordna och stödja både nationella och regionala utvecklingsarbeten samt att kommunicera och sprida erfarenheter av utvecklingsarbetet med av gastronomiska regioner.

Uppdraget sträcker sig över 2013 och 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065