23948sdkhjf

Procordia lanserar mindre kött i skolmaten

Nu lanserar Procordia en ny typ av skolmat med mindre rött kött och mer kostfiber. Den nya maten har tagits fram i samarbete med Igelösa Life Science vid Lunds universitet.
Procordia lanserar smart skolmat. Tillsammans med medicinska hälso- och näringsexperter från forskningscentrat Igelösa Life Science vid Lunds universitet har Procordia utvecklat Felix Smart Mat, klimatsmarta färsprodukter med optimal näringssammansättning.
– Målet har varit att skapa den optimala färsprodukten, såväl för hälsan som för miljön. Genom att begränsa mängden kött och tillsätta hirs, havrekärnor och linser till färsen får vi en hälsosammare färsprodukt som leder till ökad mättnad och jämnare koncentrationsförmåga hos våra skolbarn och samtidigt är skonsammare för miljön, förklarar Magnus Selin, direktör Procordia FoodSolutions.

Felix Smart Mat ligger helt i tiden och i linje med de forskningsrön och näringsrekommendationer som uppmuntrar till ökad konsumtion av fullkorn och grönsaker samt minskad konsumtion av rött kött, dvs kött från fyrbenta djur, för att skydda både vår hälsa och vår miljö. Felix Smart Mat lanseras med en kalkonbiff och nötfärsbiff som båda innehåller hela fullkorn och mindre kött. Biffarna har en hög proteinhalt och hälsosam fettsammansättning. Procordias kockar och produkt- och måltidsutvecklare har genom hela processen låtit sig vägledas av kostråd och de senaste forskningsrönen från Igelösa.

– När vi utvecklade Felix Smart Mat var vi överens om, utöver att den skulle ha hälsomervärden, att smaken skulle stå i centrum. Det måste smaka gott för att barnen ska vilja äta maten. Våra smaktester bland skolbarn och kostchefer har gett mycket goda resultat, och vi är mycket stolta över den här lanseringen, förklarar Brian Mårtensen, kock och måltidsutvecklare vid Procordia.

Bakgrund
Felix Smart Mat färsprodukter har utvecklats i nära samarbete med forskare och kostrådgivare från Igelösa Life Science Community. Vid Igelösa forskningscentrum bedrivs bla forskning och studier kring hur kost, motion, sömn och motivation påverkar hälsan. Sunda matvanor innebär en rätt balans mellan protein, fett och kolhydrater, vilket i sin tur leder till god hälsa och lång mättnadskänsla efter varje måltid. Mättnadskänslan styrs bla av blodsockret som bör hålla stabila nivåer genom dagens alla måltider. På Igelösa mäts t ex glukos- och insulinresponsen efter intag av olika testmåltider för att kartlägga de livsmedel som har bäst effekt på blodsockerkurvorna. Samarbetet med Procordia sker inom ramen för den så kallade tredje uppgiften, dvs universitetens uppdrag att forskning ska komma allmännyttan till godo.

– Att få bidra till att omsätta studier i praktiken och föra ut forskningsresultat som kommer barn till godo är en viktig drivkraft för oss i samarbetet med Procordia, säger Stig Sten, professor vid Lunds universitet som leder forskningen vid Igelösa.

Senaste forskningsrönen
Felix Smart Mat ligger helt i tiden och i linje med de forskningsrön och näringsrekommendationer som uppmuntrar till ökad konsumtion av hela fullkorn och grönsaker samt minskad konsumtion av rött kött, dvs kött från fyrbenta djur, för att skydda både vår hälsa och vår miljö.Harvard har nyligen publicerat forskningsresultat baserat på en studie med över 120 000 personer som visar att de som äter mycket rött kött ökar risken för kroniska sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer och har lagt grunden för en sk Harvard Healthy Eating Plate.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078