23948sdkhjf

Menigo slutar sälja odlad scampi

Ett av Menigos miljömål för 2013 har varit att sluta med försäljning av scampi, även kallad jätteräka och tigerräka. Orsaken bakom beslutet är de omfattande negativa konsekvenserna som odlingarna orsakar för både människa och miljö.

– Vi vill vara delaktiga och driva mat- och klimatfrågorna framåt. Som en av Sveriges största matleverantörer har vi ett självklart ansvar i att bidra till ett hållbart fiske. Vi hoppas att vårt ställningstagande uppmuntrar fler att sluta med scampiförsäljningen, säger Andreas Göthberg, vd på Menigo.

Scampin har blivit omtalad som en av de största miljöbovarna. Stora områden med Mangroveträd skövlas för att ge plats åt odlingsbassänger och efter några år så överges odlingen. Odlingen omöjliggör för lokalbefolkningen att kunna försörja sig på kustnära fiske. Det är en väldigt intensiv produktionsform och stora mängder antibiotika används för att kunna hålla sjukdomsbilden i odlingen i schack.

Att bidra till ett hållbart fiske är en angelägen fråga för Menigo. Förutom att sluta sälja odlad scampi, tas all rödlistad fisk bort ur Menigos egna fisksortiment. Dessutom kommer det egna varumärket Brakes endast att innehålla vildfångad fisk som är MSC-märkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063