Fjärde gången gillt
Äntligen! Daniel Räms blev Årets Kock 2013. Det var fjärde gången som han tävlade.
Juryns motivering lyder:
Årets Kock firar 30 år av kulinariska visioner och tar steget in i framtiden med en mästare som naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett! Vinnaren av titeln Årets Kock 2013 och svensk mästare i professionell matlagning är Daniel Räms.
Silvermedaljen gick till Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.
Dagens tävlingsuppgifter var att på fem timmar skapa två varmrätter, varav den första utifrån den givna huvudråvaran fjällröding. Denna uppgift hade finalisterna fått förbereda och träna på i god tid innan finalen. Den andra tävlingsuppgiften var att skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg med bl a huvudråvaran dovhjort. Där fick finalisterna först på finaldagens morgon reda på vilka övriga ingredienser som ingick i korgen samt tävlingsförutsättningar. Daniel Räms lagade i första tävlingsuppgiften Hällristad fjällröding med kallrökta slag serveras med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis och i den andra Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia.