23948sdkhjf

Bästa semlan bakas i Älvsjö

Nu har den samlade branschen sagt sitt om årets bästa semla i Stockholm. Den bakas på Älvsjö Konditori & Bageri.

Semlan är idag ett älskat bakverk hos det svenska folket och i år uppskattas vi äta fem miljoner semlor under Fettisdagen. Inte minst syns det stora intresset för semlor i media som varje år publicerar semmeltester.För andra året i rad arrangerades Stockholms officiella semmeltest av Stockholms bagare & konditorer i samarbete med Historiska Museet. Det officiella semmeltestet var en av de stora höjdpunkterna under Brödfestivalen den 2-3 februari på Historiska Museet, där 20 Stockholmsbagerier tävlade om titeln ”Stockholms bästa semla”. En kvalificerad expertjury har utifrån noggrant utvalda bedömningskriterier testat semlor som för juryn var anonyma. Juryn bedömde semlorna utifrån utseende, bulle, mandelmassa och grädde. Årets vinnare i Stockholms officiella semmeltest blev Älvsjö Konditori & Bageri. Tvåa kom Söderbergs Bageri och trea blev Bageri Passion.– Årets vinnare, Älvsjö Konditori & Bageri, bakade en perfekt semla med god bulle och mycket bra fyllning. Alla smaker kompletterade varandra, vilket gjorde detta till den bästa semlan. Tack vare den professionella juryn är det här officiella semmeltestet mycket prestigefullt i branschen. Vi hoppas även att denna tävling kan inspirera och vägleda andra semmelälskare till egna tester, säger Heléne Johansson, ordförande för Stockholms bagare & konditorer.Juryn bestod av Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Per Bäckström, konditor, Åsa Swanberg, matförfattare och chefredaktör på tidningen Baka samt Håkan Johansson, Bagarlandslaget. Konferencier var Steffo Törnqvist.Chefen bjuder på semlorÄven arbetsgivare har tagit fasta på det svenska fenomenet då en av tre svenskar blir bjudna på semlor av sin chef. Norrlänningar verkar fira fettisdagen intensivare än smålänningar eftersom över hälften i övre Norrland blir bjudna på semlor av sin chef. Det kan jämföras med att endast en av fyra i Småland blev bjudna på semla på arbetet under fettisdagen.* – Det märks att svenskar är stolta över vår semmeltradition och intresset syns inte minst i den uppmärksamhet som semlor får i tidningar och ute på arbetsplatserna. I år beräknar vi att svenska folket kommer att äta fem miljoner semlor bara under Fettisdagen. Semlan ger landets arbetsgivare chansen att på enkelt sätt visa sin personal uppskattning säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.SemmelfaktaSemla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring.Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk.Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen men numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk.Den svenske kungen, Adolf Fredrik, dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor.Semmelguide, testa semlor som proffsenHur en semla ska se ut och vara är naturligtvis en smaksak. Skillnader i sammansättning av de tre komponenterna, bullen, mandelmassan och grädden, gör att semlor upplevs olika. Bullen kan vara tät eller fluffig och bakas på antingen smör eller margarin. Massan kan vara fast eller vara löst med vatten eller vaniljkräm. Massan kan också innehålla bittermandel, hackad mandel eller vara helt slät. Grädden kan vara sötad eller osötad, fet eller utblandad med mjölk. Variationerna kan som synes vara många men vårt förslag till den som vill testa semlor är att betygssätta följande:• BULLEN – smak, konsistens, kardemummabalans• MANDELMASSAN – konsistens, smak, mängd, bitterhet• GRÄDDEN – fräschör, smak, mängdUtöver detta kan man plussa på extra för prisvärdhet!* Enligt en undersökning GfK genomfört på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063