Gastronomiska Akademien belönade många
Daniel Berlin fick 2012 års guldmedalj när Gastronomiska Akademien delade ut sina årliga belöningar.
Skånekrögaren Daniel Berlin fick guldmedalj, måltidslektorn Richard Tellström silvermedalj och guldpennan gick till Ulla Karlström på Allt om mat.
För andra gången utdelades också Hirampriset till minne av Märit Huldt, och det gick till journalisten och matbloggaren Margit (Gitto) Richert.
Fyra diplom delades ut till Mikael Jidenholm, Ugglarps Grönt, Ewa Vikingson, Kullings kalvdans, Pauline och Per Vidlund, Ängsö Fisk samt Tor Nyberg och Inger Bjugård, Väversunda Bärodling.
Pristagarna med motiveringar:
Guldmedalj
Daniel Berlin, Skåne Tranås
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
Har skapat en av de mest spännande restaurangerna i Sverige med ytterst lokala råvaror tillagade i den lätta nordiska skolan.
Silvermedalj
Richard Tellström, Lektor vid Grythytte Akademi
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”.
Lektor i Måltidskunskap med inriktning mot måltidskultur, omvärldsanalys och vetenskapligt skrivande.
Guldpenna
Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om Mat
“för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”
Började i slutet av 1990-talet på Allt om Mat, först redaktör därefter fackchef och sedan 2008 redaktionschef. Dessutom medarbetare i många uppskattade kokböcker, Allt om Mats stora kokbok och Allt det Goda.
Hirampriset
Margit (Gitto) Richert, Adelsö, journalist och matbloggare på taffel.se
Med sin gedigna kunskap, nyfikenhet och befriande respektlöshet representerar Magit Richert något nytt och spännande bland Sveriges matskribenter. Oavsett vilket kök, råvara, säsong eller matkultur hon än tar sig an gör hon det med pondus och bländande uppfinningsrikedom.
Diplom
Mikael Jidenholm, Ugglarps Grönt i halländska Slöinge
”för Sveriges mest artrika grönsaksodling som kultiverar flera tusen ovanliga vegetabilier”.
Ewa Vikingson, Kullings kalvdans, Kungegården, Eggevena, Vårgårda
”för upprätthållandet av traditionen med Kalvdans, numera i Svenska Slow Foods ”Smakernas Ark” av utrotningshotade rätter.”
Pauline och Per Vidlund, Ängsö Fisk, Skurusund, VÄSTERÅS
”för att med öppenhet, kvalitetstänkande och stort yrkeskunnande leverera fisk av yttersta kvalitet med utvecklade fiskemetoder”.
Tor Nyberg och Inger Bjugård, Väversunda Bärodling, Ödeshög
”för kärleksfull odling av rabarber helt utan besprutning. Varje rabarberplanta skördas för hand 5 – 6 gånger per säsong – en kulturgärning genom kvalitet.
Mer info och intervjuer med pristagarna finns på http://akademierna.se/gastronomiskaakademien/