23948sdkhjf

Bot mot arbetslöshet för ungdomar

McDonald’s femårsplan med 50 nya restauranger ska ge 2 000 nya jobb, främst till ungdomar.
Ungdomsarbetslösheten är rekordhög. Situationen på arbetsmarknaden påverkar inte oväntat de ungas framtidstro. Sveriges personalchefer menar att det finns ett Moment 22 på arbetsmarknaden för unga, att arbetslivserfarenhet är nödvändigt för att få in en fot på arbetsmarknaden. För att få ett jobb måste man ha ett jobb. Det framkom idag när TNS Sifo och McDonald’s presenterade rapporten ”Den ljusnande framtid är vår?” som tar tempen på arbetsmarknaden för unga.

En konsekvens av bristen på ungdomsjobb är att unga är beredda att flytta till Norge för att få arbete och de vill även att gapet mellan skola och arbetsliv ska minska. När varselvågen drar över Sverige går bland annat McDonald’s mot strömmen och företagets plan är att öppna cirka 50 nya restauranger under fem år vilket innebär cirka 2 000 nya jobb utöver de som årligen anställs.

Undersökningen visar tydligt hur viktigt det är med det första jobbet och hur personalchefernas krav på arbetslivser­farenhet placerar unga i en moment 22-situation: för att få ett jobb måste du ha ett jobb. De unga bekräftar att arbetslivserfarenhet och kontakter är avgörande för att få in en fot på arbetsmarknaden idag. Hela 52 procent av personalcheferna vid större svenska företag anser att sex månaders jobb på McDonald’s är mer värdefullt som merit jämfört med en extra termin statsvetenskap på universitet.

– När varselvågen drar över Sverige går McDonald’s mot strömmen. Vi planerar att öppna cirka 50 nya restauranger på fem år och med det anställa cirka 2 000 nya medarbetare utöver vårt ordinarie behov. Majoriteten av dessa kommer att vara ungdomar som hos oss kan få det viktiga första jobbet och den eftertraktade arbetslivserfarenheten så att de slipper hamna i ett moment 22, säger Lotta Björk, Personaldirektör på McDonald’s Sverige.

En överväldigande majoritet, 8 av 10 personalchefer, efterlyser ett närmare samarbete mellan skolan och näringslivet. Önskemålet bekräftas av de unga, exempelvis utökad praktik under utbildningen eller möjlighet att få lära sig hur man skriver en jobbansökan och ett CV.

Rapporten ”Den ljusnande framtid är vår?” presenterades idag på ett seminarium där Annie Lööf, Näringsminister och Centerns partiledare, samt Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i Riksdagen presenterade sin syn på ungdomsarbetslösheten. Därefter följde en debatt mellan Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU, Erik Bengtzboe, förbundsordförande MUF, Linda Nordlund, förbundsordförande LUF och Björn Lindgren, språkrör Grön Ungdom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062