Många struntar i näringsinnehållet
En ny undersökning genomförd i FOOD-projektet (Fighting Obesity through Offer and Demand) visar att endast 14 procent av svenskarna anser det viktigt att information om måltidernas näringsvärde finns tillgänglig i tryckt form vid val av lunchställe. En färsk studie från Lunds universitet visar också att många väljer att ignorera information om måltidernas kaloriinnehåll när man beslutar vad man ska äta. Samtidigt tycker varannan svensk att det är mycket viktigt att lunchrestaurangen serverar hälsosam mat.FOOD’s statistiskt säkerställda undersökning har 1002 svarande och är genomförd i samarbete med Rikskuponger och SIFO. I undersökningen framgår det att information kring vad lunchen innehåller inte är en avgörande faktor när svenskarna väljer lunchställe. Endast 14 procent tycker att det är viktigt att information om matens näringsvärde finns tillgänglig i tryckt form på restaurangen. Varannan svensk svarar samtidigt att det är mycket viktigt att lunchrestaurangen erbjuder hälsosamma måltider. Många vill också att restaurangpersonalen ska vara kunnig gällande hälsosam mat. 37 procent svarar att det är viktigt eller väldigt viktigt att personalen har bra kunskap inom ämnet. Dessutom prioriterar åtta av tio svenskar en hälsosam lunch framför priset på måltiden.– Resultatet från undersökningen kan tyckas motsägelsefullt men det kan handla om att man helt enkelt inte alltid har lust att läsa in sig på detaljerna i varje måltid, framför allt inte under den ofta stressiga arbetslunchen. Det är inte mer information som behövs för att fler personer ska välja hälsosamma måltider. Vad vi tror behövs är enkelhet och incitament, till exempel via tydliga nyckelhålsmärkningar och ekonomiska subventioner, säger Martin Jönsson från det europeiska FOOD-projektet (Fighting Obesity Through Offer and Demand).Studien från Lunds universitet och University of Wyoming visar att människor väljer att ignorera information om kaloriinnehållet i den mat som de stoppar i sig. Ignoransen leder till överkonsumtion av ohälsosam mat. I studien – som är genomförd av bl.a. Jonas Nordström och Linda Thunström, har 148 personer fått välja mellan två förberedda restaurangmåltider. Innan personerna gjorde sina val av lunchrätt kunde de välja om de ville ta del av rätternas kaloriinnehåll. Studien visar att tre av fem personer väljer att ignorera kaloriinnehållet när de väljer måltid, vilket resulterade i ett betydligt högre intag av kalorier.– En möjlig förklaring till att man inte vill ta del av kaloriinnehållet kan vara att man vill njuta av maten utan att tänka på hur den påverkar den framtida hälsan. Eftersom ignorans tenderar att leda till ett högre kaloriintag, kan man säga att det är viktigt att så många rätter som möjligt på menyn är sunda och välsmakande och att restaurangpersonalen känner till hur man tillagar sådana måltider, säger Jonas Nordström och fortsätter:– Det kan också vara av intresse att vidta policyåtgärder som underlättar för individen att göra sunda val, t.ex. genom att placera de sunda alternativen högst upp på menyn eller genom att sänka priset på sunda måltider. Vi behöver dock större kunskap om kostnadseffektiviteten för denna typ av policyåtgärder.