23948sdkhjf

Många överviktiga hoppar lunchen

Ny undersökning visar att svenskar med ett BMI på 30 och uppåt är sämst på att ta lunchrast.
Hela 15 procent av de personer som lider av fetma uppger att de aldrig tar lunchrast överhuvudtaget. Bland normalviktiga personer är siffran signifikant lägre, endast 4 procent. Det visar en ny SIFO-­undersökning som genomförts av organisationen FOOD för att kartlägga svenskarnas lunchvanor.

FOOD-­undersökningen har 1002 svarande och är genomförd i samarbete med SIFO. Därmed är den också statistiskt säkerställd.
– Vi har inte undersökt om det finns något konkret samband mellan den ökade fetman och försämrade lunchvanor. Men när man tittar på svenskarnas lunchvanor över tid framgår det tydligt att svenskarna tar allt kortare lunch samt att det blir allt fler som inte tar lunchrast överhuvudtaget under arbetsdagen. Samtidigt ökar antalet överviktiga och feta i Sverige och det är inte helt orimligt att det finns ett samband, säger Martin Jönsson från FOOD-­projektet (Fighting Obesity Through Offer and Demand).

FOOD är en europeisk organisation och samma undersökning har genomförts i 7 länder runt om i Europa. Samma frågor har ställts i Sverige, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Italien, Slovaken och Spanien. Drygt 6300 européer tillfrågades. Det visade sig att Sverige är det land där det är vanligast att förvärvsarbetande aldrig tar lunchrast.

– De viktigaste insatserna som behövs i Sverige handlar inte om att få den hälsosamma delen av befolkningen att äta ännu nyttigare och motionera ännu mer. Det handlar om att komma åt de grupper som idag har får en allt mer försämrad livskvalitet, är sjuka eller riskerar allvarlig sjukdom och som dör i förtid, säger Martin Jönsson från FOOD-­projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064