Finalistmackorna klara
Finalisternas tävlingsmackor är nu klara för Mack-SM 2012. Tävlingen hålls den 8 november, i samband med mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan.
– En nyttig och matig macka är en populär lunch i Sverige. Att ta fram en macka som är både god, nyttig och mättande samtidigt som den är lätt att ta med sig är ett riktigt konsthantverk. Med Mack-SM lyfts framstående talanger fram från vår bransch som vet hur man gör bra mat av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Segraren i Mack-SM 2012 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Finalister och tävlingsmackor listas nedan.
Följande 8 bagare/konditorer har gått till final i Mack-SM 2012:
Lennart Ahlenius, 31 år, bagare och konditor på Lilla bageriet AB i Lycksele. Tävlingsmacka: ”Rödingklämma med hjortronyoghurt”, en stenungsbakad mjukkaka med surdegsbröd fylld med rökt röding, hjortronyoghurt och vininkokta rödbetor.
Pia Frederiksen, 43 år, kallskänka på Wedemarks konditor och bageri i Östersund. Tävlingsmacka: ”Solhälsning från Jämtland”, en macka på surdeg med morötter, rotfruktschips och lax.
Moa Gustafsson, 23 år, bagerichef på Solhaga Stenungsbageri i Slöinge. Tävlingsmacka: ”Solhagas Viltmacka”, med bröd på rågsurdeg, krossad dinkel och linfrö. Fylld med rödbets- och päronchutney, fjäderkål, hjortpaté och stekta kantareller.
Susanne Jalker, 46 år, kallskänka på Conditori Nordpolen i Vara. Tävlingsmacka: ”Nordpolens smäck”, ett trekantigt surdegsbröd med tranbär i med lokalt tillverkad kallrökt kalkon, brie och rödbetsskott.
Malin Larsson, 20 år, kallskänka på Hansens Café & Bageri i Sandviken. Tävlingsmacka: ”Chèvre Italia”, ett surdegsbröd med chevrè, parmaskinka, valnötter och fikonchutney
Jenny Roshage, 26 år, konditor på Lindquists Konditori i Stockholm. Tävlingsmacka: ”Roshages lyxlunch”, en macka på öl -och dadelbröd med confiterat kycklinglår, salsiccamajonäs och salsiccacrisp.
Louise Tubbin, 25 år, kallskänka på Bernards konditori i Jönköping. Tävlingsmacka: ”Bernards laxiga drömwrap”, en wrap på fullkornstunnbröd med varmrökt lax, fetaost, honungsmelon, philadelphia, grönsaker och en pesto-crème fraiche med sweet chili.
Sarah Wennström, 22 år, konditor och kallskänka på Bageri Baktanke i Gällivare. Tävlingsmacka: ”Rendröm”, ett vitt surdegsbröd med philadelphia smaksatt med wasabi, röd mangold, rökt och gravat renkött, marmelad med äpple, ingefära och vanilj samt ärtskott och inlagda morötter.