Ekstedt i guldläge inför Restauranggalan
Årets raket på restauranghimlen i Sverige är Niklas Ekstedt som med sin självbetitlade krog är nominerad i hela tre kategorier inför årets Restauranggala. En annan som kan gå hem med två fina priser efter festen den 5 november är Johan Jureskog som både kan vinna Journalisternas Kock och Årets Krögare, den sista tillsammans med krögarkollegan Klas Ljungquist på Rolfs Kök/AG. Dock lär han möta visst motstånd från sin mednominerade i kategorin Journalisternas Kock Leif Mannerström som under de senaste par åren kommit tillbaka in i rampljuset och vunnit mången matskribents hjärta.I priset för etniskt kök, Årets Smaksättare, står stockholmsk peruansk ceviche mot malmöitisk sauerkraut och i Årets Hållbara Krog är det så olika verksamheter som Brydlings på Åhléns och Kosters trädgårdar på Sydkoster. De unga talangerna Oskar Larsson från Frantzén/Lindeberg och Frida Forsén från Väderstads centralkrog slåss om resestipendiet och äran i utmärkelsen Årets Framtidslöfte. Det är bara några av de 30 nominerade som samlas på Cirkus den 5 november i väntan på galans vinnare.I juryn sitter drygt 35 branschkunniga personer som utser vinnarna av de 15 priserna på Restauranggalan. – I år blir det extra mycket fest eftersom det är femte gången vi arrangerar Restauranggalan – så vi förväntar oss större publik och ännu härligare stämning. För att få plats med alla har vi flyttat från Grand Hôtel till Cirkus där det pågår aktiviteter hela dagen i och med tävlingen Årets Servitör, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök. Nytt för i år är att semifinalen och finalen av tävlingen Årets Servitör pågår under hela dagen den 5 november på Cirkus. Strax före galan äger finalen rum. Priset till Årets Servitör blir sedan det första som delas ut under galan.And the nominees are…Årets ServitörOskar Ahlvin, frilans, StockholmMichaela Sarfati, F12, StockholmVictor Dahlberg, Ölrepubliken, GöteborgMichelle Monks, Restaurang Ågatan 3 i Örebro Janni Berndt, Brasserie Le Rouge, StockholmOskar Lundberg, Restaurang Trattorian, StockholmÅrets Hälsokoncept• Panini Internazional• Salads and Smoothies, MalmöJournalisternas Kock• Johan Jureskog• Leif Mannerström Årets Framtidslöfte• Oskar Larsson, 21 år, kock på Frantzén/Lindeberg• Frida Forsén, 19 år, kock Väderstads CentralkrogPriset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.Årets Smaksättare• Cevicheria aji y ajo, Stockholm• Jetzt Sauerkraut & Vodka, MalmöÅrets Barkoncept• Svartengrens, Stockholm• Häktet, StockholmPriset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.Årets Sommelier• Anna Vasseur, Tranan, Stockholm• Daniel Gremlin, M2 Magnus & Magnus, GöteborgPriset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.Årets Krogmiljö• Ekstedt, Stockholm• Grand Öl & Mat, MalmöÅrets Hållbara Krog• Brydlings på Åhléns, Stockholm• Kosters Trädgårdar, SydkosterÅrets Leverantör • Wine Trade• Ugglarps GröntÅrets Innovatör• FoodScout• Flippin' Burgers Årets Matsalsteam• Ekstedt, Stockholm• Thörnströms Kök, GöteborgÅrets Krögare• Reine Patriksson och Björn Andersson, Brygghuset-Fiskebäckskil• Johan Jureskog och Klas Ljungquist, AG/Rolfs KökRS Hederspris• Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.Årets Krog • Gastrologik, Stockholm• Ekstedt, StockholmPriset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.