23948sdkhjf

Wallberg Årets Ölperson

Marianne Wallberg, grundare och vd för Stockholm Beer & Whisky Festival, har tilldelats utmärkelsen Årets Ölperson 2012. Priset som instiftats av Galatea delades ut 23 oktober.
För 20 år sedan startade Marianne Wallberg Stockholm Beer & Whisky Festival. Hon lyckades övertyga bryggerierna att stödja projektet och hon lyckades dessutom få tillstånd att driva mässan av myndigheterna i ett regelverk som var ännu tuffare då än i dagens EU-Sverige.

Hans Nordlöv, ölexpert under många år på Pripps och Carlsberg, läste upp juryns motivering. Där uppmärksammandes att Marianne Wallberg genom sitt arbete medverkat till att lyfta intresset för kvalitetsöl i Sverige.

– Jag minns när Marianne kom till mig och presenterade sin idé. Först tyckte jag det var helt galet, men efter en timmes samtal var jag helsåld på projektet, sa Hans Nordlöv .

Priset på 35 000 kronor och ett inramat diplom delades ut av Galatea under festliga former på restaurang Tennstopet i Stockholm. Dessvärre var pristagaren i USA denna kväll, så mångåriga vännen och kollegan Helena Reuterwall fick ta emot pristet i Marianne Wallbergs ställe.

Årets Ölpersonlighet är instiftat av Galatea för att uppmärksamma och utmärka en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. Mottagaren kan vara allt ifrån en bryggare, bloggare, krögare till en journalist, utbildare eller arrangör. För att kunna utses till Årets Ölperson kan man antingen ha gjort en långsiktig gärning för öl i Sverige under flera års tid eller en exceptionell prestation
under året.

Den oberoende juryn till Sveriges Ölperson består av Hans Nordlöv , ölexpert, sommelieren och dryckesutbildaren Jeanette Wiberg Wingquist , näringslivshistorikern Edward Blom , öldomaren Jan-Erik ”Janko” Svensson samt Lasse Persson från Galatea.

Förutom priset på 35 000 kronor inbjuds Marianne Wallberg att medverka i juryn för nästa års utnämning. Prissumman kommer ifrån försäljningsintäkterna från Sigtuna Brygghus och S:t Eriks officiella öl under Ölets Dag den 18 juli. Ölets Dag är ett arrangemang av Sveriges Bryggerier där föreningens alla medlemsbryggerier håller öppet hus för allmänheten. Sigtunas och S:t Eriks officiella öl, en Doppel Weizen Bock av Emil Lindén, togs fram efter en interntävling mellan bryggarna.

FAKTA/Juryns motiveringe i sin helhet
Marianne Wallberg har med innerlig passion och oförtröttlig energi gjort en enorm insats för svensk ölkultur. Genom sitt enträgna engagemang har Marianne Wallberg lyckats skapa en av världens största ölmässor som inte bara lyfter fram ölet till konsumenter utan även, på ett prestigelöst sätt, knyter samman landets bryggnäring.Det som utmärker Marianne Wallberg är inte bara en känsla och kärlek till öl utan även en professionell affärsmässighet som gynnar hela branschen. Marianne Wallberg är visionären vars energi smittar av sig till hela hennes omgivning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063