Ekstedt i guldläge inför Restauranggalan
Nu är alla finalister klara till årets största restaurangfest: Restauranggalan. Restaurang Ekstedt är nominerad i inte mindre än tre kategorier.
I priset för etniskt kök, Årets Smaksättare, står stockholmsk peruansk ceviche mot malmöitisk sauerkraut och i Årets Hållbara Krog är det så olika verksamheter som Brydlings på Åhléns och Kosters trädgårdar på Sydkoster. De unga talangerna Oskar Larsson från Frantzén/Lindeberg och Frida Forsén från Väderstads centralkrog slåss om resestipendiet och äran i utmärkelsen Årets Framtidslöfte. Det är bara några av de 30 nominerade som samlas på Cirkus den 5 november i väntan på galans vinnare.
I juryn sitter drygt 35 branschkunniga personer som utser vinnarna av de 15 priserna på Restauranggalan.
– I år blir det extra mycket fest eftersom det är femte gången vi arrangerar Restauranggalan – så vi förväntar oss större publik och ännu härligare stämning. För att få plats med alla har vi flyttat från Grand Hôtel till Cirkus där det pågår aktiviteter hela dagen i och med tävlingen Årets Servitör, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Nytt för i år är att semifinalen och finalen av tävlingen Årets Servitör pågår under hela dagen den 5 november på Cirkus. Strax före galan äger finalen rum. Priset till Årets Servitör blir sedan det första som delas ut under galan.
And the nominees are…
Årets Servitör
Oskar Ahlvin, frilans, Stockholm
Michaela Sarfati, F12, Stockholm
Victor Dahlberg, Ölrepubliken, Göteborg
Michelle Monks, Restaurang Ågatan 3 i Örebro
Janni Berndt, Brasserie Le Rouge, Stockholm
Oskar Lundberg, Restaurang Trattorian, Stockholm
Årets Hälsokoncept
• Panini Internazional
• Salads and Smoothies, Malmö
Journalisternas Kock
• Johan Jureskog
• Leif Mannerström
Årets Framtidslöfte
• Oskar Larsson, 21 år, kock på Frantzén/Lindeberg
• Frida Forsén, 19 år, kock Väderstads Centralkrog
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.
Årets Smaksättare
• Cevicheria aji y ajo, Stockholm
• Jetzt Sauerkraut & Vodka, Malmö
Årets Barkoncept
• Svartengrens, Stockholm
• Häktet, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.
Årets Sommelier
• Anna Vasseur, Tranan, Stockholm
• Daniel Gremlin, M2 Magnus & Magnus, Göteborg
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.
Årets Krogmiljö
• Ekstedt, Stockholm
• Grand Öl & Mat, Malmö
Årets Hållbara Krog
• Brydlings på Åhléns, Stockholm
• Kosters Trädgårdar, Sydkoster
Årets Leverantör
• Wine Trade
• Ugglarps Grönt
Årets Innovatör
• FoodScout
• Flippin' Burgers
Årets Matsalsteam
• Ekstedt, Stockholm
• Thörnströms Kök, Göteborg
Årets Krögare
• Reine Patriksson och Björn Andersson, Brygghuset-Fiskebäckskil
• Johan Jureskog och Klas Ljungquist, AG/Rolfs Kök
RS Hederspris
• Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.
Årets Krog
• Gastrologik, Stockholm
• Ekstedt, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.