23948sdkhjf

Sverige vann ALLT i OS

Svenska Kocklandslaget, Svenska Juniorlandslaget, Stockholm Culinary Team och Team Sabis - alla vann de totalsegern i sina kategorier i Culinary Olympics i Erfurt idag. Storslam alltså, eller som Krister Dahl, lagledare för Svenska Kocklandslaget uttryckte det efter prisutdelningen: – Vi vann inte, vi spöade skiten ur dem!
Foto: Kocklandslaget

Det blev en sagolik dag
för Sverige i Erfurt den 10 oktober 2012!
Kort sagt vann Sverige allt vi ställde upp i i OS i Erfurt: det nationella laget, juniorlaget, regionallaget från Stockholm och storkökslaget från Sabis blev alla totalsegrare.

Att få guldmedalj i alla fyra kategorier som Svenska Kocklandslaget lyckades med är en smått historisk bragd. Vi får tag i lagledare Krister Dahl någon timme efter prisutdelningen och frågar förstås om känslan i kroppen.
– Den är så jävla bra! När vi var uppe på scen och fick två guld i båda kategorierna - då visste vi. Men man kan aldrig vara säker. Det var kul när vi var uppe och tog emot gulden för kategori A och B (kallköket reds anm) så viskade prisutdelaren diskret "please stay on stage". Sedan fick vi guld för C och han sa igen "please stay on stage" – och till slut fick vi totalsegern.
Fyra guld i samtliga kategorier har aldrig förr hänt i OS.
– Vi vann inte, vi spöade skiten ur dem! Det är en fantastisk lagprestation - vi vann med 6,96 poäng, det är enormt mycket i sådana här sammanhang. Juniorerna vann med 0,23 poäng, då förstår man hur mycket det är.
Vad är då lagledaren mest nöjd med?
– Vår harmoni i gruppen och prestationen i varmköket. När domarna kom in kunde vi bjuda på oss själva och vara avslappnade. Jag fick så många kommentarer från domarna där de sa att det syntes att vi var förberedda och hade kommit för att prestera.
Hur går snacket bland killarna nu efter prisudelningen?
– Ha, ha vi snackar om vad vi hade kunnat göra bättre i varmköket!
Krister tycker också att Sveriges helhetsprestation var fantastisk.
– Juniorer, regionallaget från Stockholm, Team Sabis - en sådan prestation finns nästan inte!
Hur ska ni fira?
– Som vi gör - umgås och har jävligt kul tillsammans!
Vi har ännu inte fått tag på seniorlagmedlemmarna i glädjeyran i Erfurt men många av dem skriver nog under Tom Sjöstedts kommentar via Twitter:
– Det är sjukt obeskrivligt efter 1000-tals timmar, så får man det där guldet! Gråten i halsen!
Det Svenska Kocklandslaget består förutom Krister Dahl av Fredrik Björlin, Viktor Westerlind, Tom Sjöstedt, Fredrik Hedlund, Johan Sandelin, Mattias Ljungberg, Klas Lindberg, Daniel Roos, Patrik Fredriksson och Jesper Bogren

Peter Jelksäter som är coach för Juniorkocklandslaget är på väg med laget mot flygplatsen när jag når honom.
– Vi är hesa och glada! På prisutdelningen visste vi att både vi och Norge hade fått två guldmedaljer var, så vi satt och knöt nävarna och väntade på beskedet. När det kom tog det nog en millisekund innan vi reagerade. Det blev nog en del tårdränkta bilder!
Det som gör juniorernas bragd så fantastisk är att det också är ett nytt lag.
– Vi har haft drygt ett år på oss att göra detta, det norska laget har haft tre. Det här är killar och tjejer vi kommer att höra mycket om i framtiden.
Redan innan prisutdelningen fick Peter mycket beröm för sina juniorer på tävlingen.
– Det var många duktiga kockar som kommenterade proffsigheten och den yrkesmässiga skickligheten. Svenska kockar blir på det här viset förebilder för resten av världen för sättet de jobbar och uppför sig i yrket - känslan är magisk!
Coach Jelksäter har pressat sitt lag ganska hårt under den här korta förberedelsetiden.
– Det är ju mitt jobb att hitta fel och kritisera dem, och de har aldrig tröttnat, de har åkt hem och kommit tillbaka med bättre och bättre saker. Det är ett fantastiskt lag att få finnas bredvid och bakom.
Juniorlandslaget består förutom av Peter Jelksäter av Rodrigo Perez (lagkapten), Emma Erlandsson, Sebastian Gibrand, Isak Oldenburg, Pi Nghi Tahn Le, Robert Sjöberg och Bernard Olsson.
De är alla mellan 21 och 24 år gamla.

Något militärlag skickade vi inte i år, och där vann Schweiz.
Text: Lena Ilkjaer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063