23948sdkhjf

Fem svenska lag tävlar idag i OS

Idag tävlar inte mindre än fem svenska lag i Culinary Olympics. Svenska Kocklandslaget, Juniorkocklandslaget, Fazer Culinary Team och regionallagen från Stockholm och Göteborg. RS kände tre av lagen på pulsen inför sista tävlingsdagen.
I söndags visades Svenska Kocklandslagets kalla bord på mässan i Erfurt och lagmedlemmarna hade varit uppe i skift hela natten för att allt skulle vara på topp klockan 05.00 då dörrarna till mässan öppnas och lagen får börja ställa i ordning sina bord.
Igår kom beskedet: slitet fick sin belöning: det blev guld. Följaktligen är det ett taggat gäng jag möter i anläggningen i ett villakvarter utanför Erfurt där de som bäst håller på att preppa inför det varma köket som står på morgondagens schema.
Det vacuumförpackas råvaror till mise en place, det packas, planeras och tillagas enligt ett noga utarbetat schema.

Lagledare Krister Dahl hade en bra känsla redan då det kalla bordet ställdes upp igår mässhallen.
– Jag kände det precis före klockan sju när vi var färdiga, jag fick gåshud. Allt hade klaffat. Jag har gjort många kalla bord, men årets är det bästa någonsin. Uppläggningen på morgonen var också otroligt smidig, allt gick lugnt och harmoniskt till.

I Culinary Olympics delas det ut många medaljer, och flera lag kan varje dag belönas med guld, silver och bronsmedaljer, vilket gör att utropet "vi har fått guld!" en dag inte behöver betyda så mycket i förhållande till slutresultatet.
Ett guld ges då en prestation motsvarat mellan 90 och 100 poäng. Däremot avslöjas varken poängen i deltävlingarna eller totalpoängen förrän på onsdagens prisutdelning.
Det kalla bordet poängsätts i tre kategorier, A, B och C. Varje kategori kan få 100 poäng. Det enda som landslaget med säkerhet vet idag är alltså att man har samlat ihop minst 270 poäng. Krister Dahl fick dock en del feedback av domarna som tyder på att poängen ligger närmare 100 än 90.
– Det är alltid svårt att säga om det är ett starkt eller svagt guld. Men de få saker som domarna kommenterade handlade mest om personligt tycke och smak - som om det var för mycket sås eller om en puré såg ut att ha rätt konsistens.

Desserterna, eller kategori C på OS-språk, hyllades idag på mässan av svenske domarrepresentanten landslagsveteranen Magnus Johansson.
– Desserterna och showpjäserna är de bästa som Sverige gjort någonsin! Då blir man riktigt stolt.

Idag är det varmkök som gäller för Svenska Kocklandslaget. Tre rätter ska lagas upp i 110 portioner.
– Det varma satt jättebra på vår sista upplagning på Martin Olsson och vi har en bra förrätt med rena smaker och olika tekniker, och varmrätten har jäkligt bra smaker.
Desserten är den rätt som diskuterats mest i laget och har ändrats många gånger under resans gång. Nu är både konditorerna Daniel Roos och Patrik Fredriksson nöjda med smakbild och presentation. I varmköket står idag annars Klas Lindberg, Tom Sjöstedt, Viktor Westerlind, Fredrik Björlin och Fredrik Hedlund. Om gårdagen gick enligt Kristers plan var de i säng kl 22 och i bilen mot mässan 8.30 idag.
17.30 börjar service.

Juniorkocklandslaget gjorde också en urstark guldprestation under gårdagen, för dem var det det varma köket som inledde OS. Laget skulle servera en vegetarisk förrätt och en varmrätt med fisk. Menyn var så populär att laget till och med fick skicka ut extra rätter.
– Vi skickade ut 102 förrätter och 96 varmrätter istället för 90 av varje, berättar lagledare Peter Jelksäter.
Bland annat dök ordföranden för den tyska kockföreningen lite oväntat och valde juniorernas meny till sina fem gäster, vilket de lyckades lösa.
– Då får man bjuda till lite extra, säger Peter och tillägger:
– En i laget sa efter varmköket att det var det roligaste han någonsin gjort. Och det är ett av mina mål som lagledare: att få juniorerna att gå vidare och vilja tävla fler gånger, så det kändes skönt.
Idag är det kalla bordet som väntar juniorerna och de har antagligen varit uppe hela natten och preppat. Klockan 5 får de komma in på mässan och börja ställa upp.

Ytterligare ett lag som tävlar under morgondagen är Fazer Culinary Team, som tävlar i storköksklassen. RS träffade dem i söndags på träningsanläggningen i Ilmenau. I träningen har de tagit hjälp av OS-legenden Kurt Weid, som är full av förtroende inför lagets debut på OS-scenen.
– Det här kommer att bli riktigt bra. I storköksklassen håller vi på med ärlig mat. Jag tror att vår satsning på renstek och strömming kommer att kännas exotisk för domarna, när jag tittade på storkökslagen igår serverade alla lax!
Fazer-laget har tränat på koncernens restauranger runt om i Sverige ett vid ett 30-tal tillfällen innan OS-debuten och satsningen på laget är en del av en större satsning på att utveckla lunchkvaliteten inom Fazer.
– Jag tror att vi ligger bra till. Vi har lärt oss oerhört mycket genom att träna på så många olika restauranger och har nog gjort alla fel som man kan göra redan, berättar Emma Jigblad som med sina 26 år är yngst i laget.

Skolkockarnas lag, Swedish School Restaurants, tävlade igår i storköksklassen och belönades med en silvermedalj.
Regionallagen från Stockholm och Göteborg tävlar idag med sina kalla bord. Regionallagen tävlar inte i varmkök.

/Lena Ilkjaer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125