Fler kvinnor än tidigare
Tävlingen Årets Kock - SM i professionell matlagning - fyller 30 år och har sedan starten 1983 vuxit till Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. När anmälningstiden till Årets Kock 2013 i går torsdag gick ut hade totalt 146 anmälningar kommit in, varav 19 stycken från kvinnor. Förra året var antalet anmälda totalt 147 kockar, varav 11 kvinnor. Den geografiska spridningen i startfältet är också relativt god även om storstadsregionerna dominerar, till exempel kommer tio tävlande från något av Norrlandslänen och tre tävlande är från Gotland.Årets Kock har på olika sätt försökt locka fler kvinnor till tävlingen, bland annat genom webbkampanjen 100kvinnligakockar vars syfte var att hitta 100 professionella kvinnliga kockar att uppmuntra till att tävla i Årets Kock 2013.– Vi är glada över att våra ansträngningar att få fler kvinnor till tävlingen har gett resultat. Nu är det upp till varje kock,man som kvinna, att göra sitt bästa. Det är också glädjande att tävlingen lockar kockar från stora delar av Sverige, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.Bidragen bedöms nu anonymt av uttagningsjuryn för Årets Kock 2013. Först när poängsättningen är klar offentliggörs namnen bakom de inskickade recepten. I juryn ingår ett 15-tal av Sveriges mest meriterade kockar, bland andra Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm, Björn Frantzén, Frantzén och Lindeberg, Stockholm, Malin Söderström, Moderna museet, Stockholm, Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York. Magnus Ek, Oaxen och Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Stockholm.Datum Årets Kock 2013:30 oktober Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i semifinal 16 november Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i semifinal 213 november Semifinal 1, Uppsala20 november Semifinal 2, Jönköping28 november Sista chansen, Göteborg8 februari 2013 Final Årets Kock 2013, StockholmDe båda semifinalsegrarna får varsin plats i finalen. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen i Göteborg där de tävlar om de återstående fyra finalplatserna. Totalt är det sex kockar som gör upp om titeln Årets Kock 2013 i Stockholm den 8 februari 2013.I semifinalerna och Sista chansen tävlar kockarna med det recept de anmält sig till tävlingen på, det vill säga ett eget recept med valfri huvudråvara på en varmrätt beräknat för åtta personer. Svenska och ekologiska produkter och råvaror ska användas i möjligaste mån. Dessutom måste rätten en svensk mjölkprodukt förutom svenskt smör.