23948sdkhjf

Robert vann sommelier-SM

Igår avgjordes sommelier-SM i Stockholm. När dagens tävlingar var över stod 28-årige Robert Andersson, som arbetar på MASH i Köpenhamn, som segrare. – Jag åkte hit för att vinna, sa en glad SM-mästare efter finalen.
När jag frågar om hans bakgrund säger Robert Andersson glatt att han är en "PM-produkt" och menar med detta att han som så många andra svenska tävlingssommelierer drillats på Växjökrogen PM & Vänner av bland annat världsmästaren Andreas Larsson och tidigare SM-vinnaren Fredrik Horn. Robert är ursprungligen från Alvesta.
– Vi från PM håller ihop! Jag jobbade där i fyra år, säger Robert som sedan dess har flyttat runt och har jobbat i bland annat USA, Australien och nu senast Danmark.
– Flyttlasset går faktiskt till Köpenhamn imorgon. Den här första månaden på MASH har jag bott hos en kompis i Lund och pendlat.
På MASH är det tidigare SM-mästaren och chefssommelieren Arvid Rosengren som har coachat Robert vars nästa mål är att delta i, och förhoppningsvis vinna, Nordiska mästerskapet om en månad.

Hur upplevde du tävlingen?
– Jag är alltid mest nervös inför teorin och alltid lite knäckt när jag går därifrån. När det sedan blir dags att stå på scen för serveringen blir jag ganska lugn, den delen är enklast för mig. Jag försöker att arbeta som jag brukar även på tävling, jag gillar den klassiska, franska stilen att servera vin elegant och att göra en liten show av det.
Hur kändes det när du hade vunnit?
– Lättnad! Jag åkte dit för att vinna.
Hur ska du förbereda dig för NM?
– Pluggandet börjar på tåget ner till Köpenhamn imorgon. Sedan ska jag dricka vin och jobba förstås! Jag är ju nyanställd.
Hur kom det sig att du blev sommelier?
– Jag började som kock, och har ingen klassisk sommelierutbildning i ryggen utan läste en kurs på Gastro Academy i Halmstad och jobbade mig sedan till mina kunskaper. Sedan är jag en tävlingsmänniska - det hjälper förstås.
Vad dricker du helst hemma?
– Franskt. Det blir en del Tyskland, Österrike och i och med att jag jobbar på amerikanskt steakhouse nu blir det en del USA också.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Förutom att dricka vin? Att möta passionerade människor som delar det intresse man själv älskar.

Tvåa i tävlingen kom Fredrik Hierner och på tredje plats Beatrice Becher. SM i sommelerie arrangerades av Svenska Sommelierföreningen och gick av stapeln inför stor publik på Bryggarsalen i Stockholm.
/Lena Ilkjaer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078