23948sdkhjf

Snart dags för Chark-SM

Torsdagen den 1 november arrangeras Chark-SM i Göteborg, för sjunde gången sedan 2001.

– Chark-SM är branschens viktigaste händelse. Syftet med tävlingen är både att bidra till den så viktiga kvalitetsutvecklingen och att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkprodukter i butiken, säger Susanne Ekstedt, på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen, KCF.I samband med Chark-SM anordnas också en branschmässa och en stor konferens som tar upp aktuella frågor på charkområdet.– Hela evenemanget är väletablerat och har blivit branschens viktigaste plattform för att synas och skapa nya kontakter.Chark-SM startar med bedömningar under två dagar, 3 och 4 oktober. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel.– Alla produkter som är helt felfria belönas med guldmedalj, i varje klass utses dessutom en svensk mästare. Medaljerna och mästartiteln kan sedan företagen använda i marknadsföringen. Bedömningen: De cirka 40 domarna representerar både Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion och generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Vid bedömningen är smak och arom bland de viktigaste och mycket noggrant uppställda kriterierna men även sådant som utseende, struktur och konsistens bedöms.De 16 klasserna: I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade produkterna. Läs mer om de 16 tävlingsklasserna på charksm.se/konsument/tavlingsklasser/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078