23948sdkhjf

Snart dags för Chark-SM

– Chark-SM är branschens viktigaste händelse. Syftet med tävlingen är både att bidra till den så viktiga kvalitetsutvecklingen och att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkprodukter i butiken, säger Susanne Ekstedt, på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen, KCF.

I samband med Chark-SM anordnas också en branschmässa och en stor konferens som tar upp aktuella frågor på charkområdet.
– Hela evenemanget är väletablerat och har blivit branschens viktigaste plattform för att synas och skapa nya kontakter.

Chark-SM startar med bedömningar under två dagar, 3 och 4 oktober. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel.
– Alla produkter som är helt felfria belönas med guldmedalj, i varje klass utses dessutom en svensk mästare. Medaljerna och mästartiteln kan sedan företagen använda i marknadsföringen.

Bedömningen: De cirka 40 domarna representerar både Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion och generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Vid bedömningen är smak och arom bland de viktigaste och mycket noggrant uppställda kriterierna men även sådant som utseende, struktur och konsistens bedöms.

De 16 klasserna: I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade produkterna.
Läs mer om de 16 tävlingsklasserna på charksm.se/konsument/tavlingsklasser/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062