Snart dags för Chark-SM
I samband med Chark-SM anordnas också en branschmässa och en stor konferens som tar upp aktuella frågor på charkområdet.
– Hela evenemanget är väletablerat och har blivit branschens viktigaste plattform för att synas och skapa nya kontakter.
Chark-SM startar med bedömningar under två dagar, 3 och 4 oktober. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel.
– Alla produkter som är helt felfria belönas med guldmedalj, i varje klass utses dessutom en svensk mästare. Medaljerna och mästartiteln kan sedan företagen använda i marknadsföringen.
Bedömningen: De cirka 40 domarna representerar både Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion och generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Vid bedömningen är smak och arom bland de viktigaste och mycket noggrant uppställda kriterierna men även sådant som utseende, struktur och konsistens bedöms.
De 16 klasserna: I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade produkterna.
Läs mer om de 16 tävlingsklasserna på charksm.se/konsument/tavlingsklasser/