Tysk seger i Årets Unga Kock
Den internationella finalen av Årets Unga Kock som arrangeras av Chaine des Rôtisseurs gick av stapeln i helgen. Svenske Luqaz Ottosson lyckades inte ta en pallplats utan de togs av Tyskland, Frankrike och Sydafrika.
Luqaz var ändå nöjd med sin insats, framför allt med varmrätt och dessert och hörde till de mest välorganiserade í köket enligt domarkåren. Under tävlingens gång utkristalliserade sig ett topplag bestående av tio kockar dit Luqaz hörde. ”Det var en sann njutning att få avsmaka de tios rätter”, kommenterade Daniel Hiltbrunner, domare från Australien, som tillsammans med sju andra smakdomare från världen över hade den svåra men delikata uppgiften att utse första, andra och tredjepristagaren.
Tävlingen hölls i Berlin och utgick från en hemlig råvarukorg med tonfisk, räkor, lammracks, blåbär och hallon som obligatoriska råvaror.
Luqaz meny:
Tonfiskcarpaccio med confiterade räkor i brynt smör
med syrlig sallad av citron, lime och selleri
Lammytterfilé med krispig kappa, chalottenlökscreme,
sotade morötter och lågtemperaturbakade tomater
Citruspannacotta med chokladganache, rårörda bär och bränd vit choklad
Luqaz återvänder nu till höstsäsongen på Lilla Bjärs Gård. Då verksamheten stänger för säsongen väntar eventuell utlandsvistelse.
Tävlingen Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs arrangeras varje år sedan 35 år tillbaka,
av den internationella föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Kockarna får inte vara 27 år fyllda på tävlingsdagen. Nästa nationella tävling genomförs i mars och den internationella i september 2013.