23948sdkhjf

Årets matupplevelse: Ekstedt, Årets bästa restaurang: Frantzén/Lindeberg

White Guide 2012 har landat, och i sedvanlig ordning premierades landets bästa restauranger under eftermiddagen på Grand Hôtel i Stockholm. De tyngsta priserna landade hos Ekstedt och Frantzén/Lindeberg.
– Den svenska gastronomin växer på alla breddar, aldrig tidigare har vi upplevt ett sådant intresse för mat och restaurangliv i Sverige – och när toppskiktet blir bättre följer alla andra efter, förklarar Mikael Mölstad, vd på White Guide.

Årets bästa restaurang
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Motivering: För en gastronomi i yppersta världsklass som tänjer på gränserna uppåt och framåt i såväl kök som matsal – och där
passionen för de perfekta råvarorna i säsong bara överträffas av ambitionen att avlocka dem sina innersta hemligheter inför gästerna i ett sprakande fyrverkeri av smaker och texturer.

Årets Matupplevelse
Ekstedt, Stockholm
Motivering: För att ha både återskapat och innoverat ett rikt, spännande och underhållande lowtechkök, som bygger på känsla
och hantverk och återför gastronomin till sitt egentliga ursprung – den öppna elden.

Årets Stjärnskott
Restaurang Jonas, Stockholm
Motivering: För en örtgrönskande svensk debut med en show av matupplevelser från lekfulla aptitretarparader till sprudlande desserttallrikar där vin och service går hand i hand med ombonad akustik.

Årets Serviceupplevelse 2012:
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Motivering: För att ha knäppt upp en knapp i det formella matsalsupplägget som levereras med en allt säkrare och mer avspänd attityd och kryddas med stämningshöjande serviceinnovationer.

Årets Miljö & Stämningsupplevelse 2012:
Puta Madre, Göteborg
Motivering: För den skickligt genomförda sammetsdraperade miljön som får gästernas hjärtan att slå lite snabbare och tillsammans med servisens klädsel skapar en oemotståndlig tidsresa till sorglöshetens land.

Årets Värt en Resa 2012:
Skebo herrgård, Skebobruk
Motivering: För att ha skapat en gastronomisk destination i fin herrgårdsmiljö på lagom avstånd från storstaden med spännande smakupplevelser som lokalhämtas från djupa Roslagsskogar.

rets Hjärtekrog 2012:
Belle Epoque, Malmö
Motivering: För att vara den opretentiösa kvarterskrogen som alla söker, avslappnat tillgänglig både i attityd och pris men samtidigt med höga ambitioner i form av kreativ svensk mat.

Årets Vinupplevelse 2012:
Grand hôtel i Lund, Lund
Motivering: För att ha utvecklat en av Sveriges främsta klassiker-
källare till en rik källa för upplevelser av både historiskt djup och
framåtblick där tradition förenas med de senaste hantverksvinerna.

Årets Ölupplevelse 2012:
Pubologi, Stockholm
Motivering: För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark.

Årets Kaffeupplevelse 2012:
Lux Stockholm, Stockholm
Motivering: För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare.

Årets Bar 2012:
Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm
Motivering: För att med stor övertygelse servera drinkar av klassiskt
amerikanskt snitt och samtidigt utveckla tekniken, förfina hantverket
och spetsa kompetensen.

Årets Fyrfota Gastronomi 2012:
50 kvadrat, visby
Motivering: För sitt engagemang med lokalt uppfödda djur i en kreativ gastronomi som tar vara på djurens alla ädla och mindre ädla delar och lyfter fram deras bästa egenskaper.

Årets Naturnära Gastronomi 2012:
Fäviken Magasinet, Åre/järpen
Motivering: För en kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter råvaror och smaksättare – och för att omsätta det gamla självhushållets principer i en nyskapande gastronomi.

Årets Rising Star 2012:
Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
Motivering: För att inom ramen för det nynordiska köket ha hittat ett eget uttryck med internationell inspiration som i hög grad bygger på att vi också äter med ögat.

Årets Matvän 2012:
Per Vidlund, Ängsö Fisk, Västerås
Motivering: För att med öppenhet, kvalitetstänkande och stort yrkeskunnande se möjligheter istället för svårigheter i den hårda fiskenäringen och utvecklat fisket, både hållbarhets- och kvalitetsmässigt.

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning 2012:
Danyel Couet och Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm
Motivering: För att vara ett tryggt lackmuspapper i tiden, som skickligt samplar i globala trender i både gryta, flaska och matsal och översätter det i hållbara restaurangkoncept.

Utmärkelsen White Guide Global Gastronomy Award 2012:
DAVID CHANG, Momofuku Restaurants, New York
Motivering: För att i en kunskapsbaserad och underhållande neofusion ha skapat en inspirerande koppling mellan här och nu, där och då, med rötterna i storstadens etniska mångfald – en äkta urban terroir.

MÄSTARKLASSLISTAN

Sammanfattning
Antal restaurangerer på totala Mästarklasslistan 2012 har ökat med två. Sju är nya och fem har försvunnit. Internationell Mästarklass har nu fjorton restauranger mot elva förra året. Se nedan.

Utveckling
2005 – Totalt på Mästarklass: 20. Internationell Mästarklass: 3
2006 – Totalt på Mästarklass: 23. Internationell Mästarklass: 4
2007 – Totalt på Mästarklass: 25. Internationell Mästarklass: 4
2008 – Totalt på Mästarklass: 27. Internationell Mästarklass: 6
2009 – Totalt på Mästarklass: 31. Internationell Mästarklass: 11
2010 – Totalt på Mästarklass: 33. Internationell Mästarklass: 13
2011 – Totalt på Mästarklass: 33. Internationell Mästarklass: 11
2012 – Totalt på Mästarklass: 35. Internationell Mästarklass: 14
Fem är nya på den totala Mästarklasslistan 2012:
Restaurang Jonas, Stockholm. Ekstedt, Stockholm. Gastrologik, Stockholm. Restaurang Vollmers, Malmö. Skebo Herrgård, Skebobruk. Restaurang Volt, Stockholm. Sjömagasinet, Göteborg.

Fem har lämnat den totala Mästarklasslistan 2012:
Oaxen, Mörkö (stängt). Pontus!, Stockholm (nytt koncept). Fond, Göteborg. Rolfs Kök, Stockholm. Den Småländska Kolonin,
Jönköping.

Fyra är nya i Internationell Mästarklass 2012:
Restaurang Jonas, Stockholm. Daniel Berlin, Skåne Tranås. Thörnströms Kök, Göteborg. Hotel Borgholm, Borgholm.
En har lämnat Internationell Mästarklass 2012:
Oaxen, Mörkö (stängt).

Framför restaurangen markeras status jämfört med 2011:
= (ingen stor förändring)
+ (på väg upp)
– (har tappat något)
NY (nya på Mästarklasslistan 2012
Förklaring
Den första siffran i sifferparet vid varje restaurang anger antal matpoäng av 40 möjliga. Den andra siffran anger restaurangens
totalpoäng av 100 möjliga. Restauranger i Mästarklass rangordnas i första hand efter matprestationer – i andra hand efter totalpoäng.

Internationell Mästarklass 2012
+ 1. Frantzén/Lindeberg, Stockholm – 39/94
+ 2. Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm – 38/93
+ 3. Esperanto, Stockholm – 38/91
+ Fäviken Magasinet, Järpen – 38/91
+ Kock & Vin, Göteborg – 38/91
+ 6. Lux Stockholm, Stockholm – 37/89
= 7. Mistral, Stockholm – 37/83
– 8. Operakällaren, Stockholm – 36/92
– 9. F12 Restaurant, Stockholm – 36/90
= 10. PM & Vänner, Växjö – 36/88
NY 11. Jonas Stockholm, – 36/87
+ 12. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås – 36/85
+ Thörnströms Kök, Göteborg – 36/85
+ 14. Hotell Borgholm, Borgholm – 36/84
Mästarklass 2012
= 15. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm – 35/87
NY 16. Ekstedt, Stockholm – 35/85
= 17. 28+, Göteborg – 35/83
+ 18. Bloom in the Park, Malmö – 35/81
– 19. Gastro, Helsingborg – 34/85
NY 20. Gastrologik, Stockholm – 34/83
NY 21. Restaurang Vollmers, Malmö – 34/77
+ 22. GQ, Stockholm – 33/83
+ Krakas Krog, Kräklingbo – 33/83
+ 24. Fiskekrogen, Göteborg – 33/82
– Swedish Taste, Göteborg – 33/82
= 26. Bastard Mat & Vin, Malmö – 33/80
– Divino – D.O.C, Stockholm – 33/80
= Råkultur, Stockholm – 33/80
NY Skebo Herrgård, Skebobruk – 33/80
+ 30. 50 Kvadrat, Visby – 33/79
+ 31. Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala-Husby – 33/76
NY 32. Restaurang Volt, Stockholm – 33/75
NY 33. Sjömagasinet, Göteborg – 32/82
– 34. Linnéa Art Restaurant, Göteborg – 32/81

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08