Samarbete för mer svenskt
LRF och Martin & Servera har inlett ett samarbete för att få den offentliga ektorn, restaurangerna och de enskilda konsumeterna att köpa mera svenskt.
– Att barn och äldre inom den kommunala omsorgen ska serveras mat av hög kvalitet, producerad enligt svensk djurskyddsnivå är viktigt för allt fler. Ändå går utvecklingen mot att mer och mer mat importeras – idag så mycket som varannan tugga, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.
Sverige har en lagstiftning (lagen om offentlig upphandling, LOU) som gör att det krävs stora kunskaper om hur man kan ställa krav i sina upphandlingar för att få de produkter man vill ha – och hur dessa krav ska verifieras och följas upp.
Konsekvensen blir att det är svårt att hitta svensk mat i skolan, i äldreomsorgen och på sjukhusen. När det gäller den mat som konsumenterna har att välja på syns det sällan på restauranger var köttet kommer ifrån, och det finns beräkningar om att den absoluta merparten är importerad.
– Vi tycker att utvecklingen går åt fel håll och vi vill istället bidra till att göra det lättare för offentlig sektor, för restauranger och konsumenter att kunna välja svenskt. Därför kommer vi att agera tillsammans, bland annat genom Miljöstyrningsrådet, för att offentliga upphandlare ska få stöd och råd om hur man ställer och följer upp krav, säger Christer Lind, Vd och koncernchef på Martin & Servera.
LRF och Martin & Servera kommer tillsammans att:
Tydligare lyfta fram svensk mat i marknadsföring
berätta om fördelarna med att köpa svenskt
underlätta för kunder som vill köpa lokalt producerade livsmedel
underlätta för bönder som vill nå den marknaden.
– Vi vill bidra till en utveckling som på sikt ökar svensk livsmedelsproduktion, det här är vårt sätt att ta ansvar. Vi hoppas nu att fler vill vara med, säger Helena Jonsson.