23948sdkhjf

Trendigt med gröt

En färsk undersökning som AXA gjort och som tidningen Dagens handel refererar till, visar att mer än hälften av svenskarna kan tänka sig att beställa gröt på restaurang och att svenskar äter gröt vid olika tidpunkter på dygnet. Män äter oftare gröt vid andra måltider än frukost.
Grötbar i Köpenhamn, smaksatt on-the-go gröt i New York och finkrogar i London med lyxiga grötblandningar. Utomlands serveras vår traditionella frukostmat som en hel maträtt och nu har en nyöppnad restaurang i Stockholm även gröt på menyn. Havregrynsmarknaden i Sverige har under de senaste 10 åren ökat med 50 procent. En undersökning där över 1000 svenskar deltagit, svarar 1 av 5 att huvudanledningen till att de äter gröt är att den går att äta vid flera tillfällen på dygnet.

Gröt varieras på olika sätt och beroende på vilka lokala råvaror som finns. Det går att basera gröt på bovete eller olika sädesslag som råg, korn, havre och dinkel. Eller att blanda med exempelvis exotiska frukter, olika nötsorter eller nyttiga superbär, säger Jennie Johansson, dietist och kostrådgivare på AXA i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 8 av 10 ätit gröt det senaste halvåret. Främsta anledningen till att äta gröt är att det är gott, vilket 67 procent svarar. Därefter följer mättande, nyttigt och enkelt att tillaga. Frukost är vanligaste tillfället att äta gröt, men 17 procent äter även gröt som lunch några gånger i veckan eller månaden. Män äter oftare gröt vid andra tillfällen på dygnet och nästan 1 av 4 män äter gröt till middags- eller kvällsmål några gånger i månaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063