Luqaz Ottosson är Årets Unga Kock
Sex finalister slogs om förstaplatsen, men när domarna enats stod 25-årige Luqaz Ottosson från 50 Kvadrat i Visby som vinnare av Chaîne des Rôtisseurs tävling Årets Unga Kock.
Vinnaren själv var ett enda stort leende efter att ha hört Stefano Catenacci ropa upp hans namn på vinnarplatsen.
Beskriv din tävlingsdag, Luqaz.
– Först blev jag lite besviken och nervös att jag skulle gå ut som nummer fem, jag ville inte sitta och vänta medan de andra blev klara. Men sedan kändes det bra, och när jag lyfte på locket till råvarukorgen blev jag glad eftersom det var gotländskt kött som jag har jobbat mycket med.
Hur har du lagt upp träningen?
– Fredrik har hjälpt mig jättemycket och gett mig tips på vägen, han har mycket erfarenhet från landslaget att dela med sig av. Sedan har det betytt mycket att det är lågsäsong på Gotland, jag har jobbat på flera ställen för att få ihop till en heltid, men i februari har jag tagit det lugnt och bara fokuserat på tävlingen.
Du har inte tävlat tidigare, fått mersmak nu?
– Någon gång där mitt i träningen kände jag att detta gör jag inte om, men när jag la tallriken nu i finalen kändes det riktigt bra.
Vad har du för framtidsplaner förutom att tävla i världsfinalen i Berlin?
– Jag fokuserar mest på sommaren då jag ska vara med och starta en ny restaurang på Gotland, jag blir köksmästare på Lilla Bjers gård där de odlar ekologiska grönsaker. Det är alla kockars dröm, jag blir helt självförsörjande på grönsaker, odlingarna ligger 20 meter från köket.
Luqaz har tidigare jobbat på bland annat Dahlboms på torget i Åre och på Kung Carls bakficka i Stockholm. Han kommer ursprungligen från Eksjö i Småland.
Tvåa i Årets Unga Kock kom Oscar Gunnarsson, Djuret och trea blev Cecilia Kvist, restaurang GQ.