23948sdkhjf

Nya krogmomsen säkte lunchpriset med 40 öre

Enligt Lunchprisindex har lunchpriserna sjunkit med 40 öre sedan den första januari 2012 då restaurangmomsen sänktes. – Momssänkningens effekter på priset kan uppfattas som relativt blygsamma, men vi ser att priserna har fortsatt ned även i februari så sänkningen kommer att ske succesivt, säger Elias Norström, vd Gastrogate.
I genomsnitt har lunchpriserna stigit med 2,30 kr till 78,60 kr på riksnivå under 2011. Den genomsnittliga lunchen kostar nu 80,30 kr i Stockholm och har där med gått över 80 kr för första gången. I Göteborg steg lunchpriset med 2 kr till 76,20 kr under året, medan Malmö hade en mer blygsam prisökning med 1,20 kr till 73,40.
– Malmö fortsätter att släpa efter när det gäller lunchpriserna och har gjort det under en mycket lång tid. Det är en fruktansvärt hård priskonkurrens i Malmö nu, säger Elias Norström.

Det är fortsatt stora prisskillnader mellan olika stadsdelar i storstadsregionerna. Stockholms dyraste lunchkvarter är Slussen, här kostar lunchen i snitt kostar 92 kr medan billigaste lunchkvarter är Bandhagen där snittlunchen kostar 65 kr. Malmös dyraste lunch återfinns i Västra hamnen och kostar i genomsnitt 75,60 kr medan de billigaste luncherna finns i Rosengård och kostar 59,60 kr i genomsnitt, vilket gör det till Sveriges billigaste lunchkvarter.

Momsundersökningen genomförd 1 januari till 5 februari visar på en sänkning av lunchpriserna med 40 öre på riksnivå. Undersökningen visar också på stora geografiska prisskillnader av momssänkningen. I Malmö steg priserna med 2,30 kr och i Stockholm steg priserna med 60 öre i genomsnitt. I Göteborg sjönk lunchpriserna med 1,30 kr, mest sjönk priserna i Örebro med 3,90 kr under perioden.
– Det kan finnas flera förklarningar till de geografiska skillnaderna av momssänkningen. Vissa krögare kanske väljer att anställa istället för att sänka priserna andra ser det som en möjlighet att satsa mer på råvarorna, mer ekologiskt till exempel, säger Elias Norström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094