23948sdkhjf

AG bäst på kött

Restaurang AG i Stockholm är utsedd till Sveriges Köttkrog 2012 av det amerikanska vinhuset Beringer.

Restaurang AG i Stockholm är utsedd till Sveriges Köttkrog 2012. På andraplats kommer Bakfickan Djuret i Stockholm följt av Bastard i Malmö. Sveriges Köttkrog utmärker landets främsta restauranger som hanterar och serverar kvalitetskött.Restaurang AG belönas med en studieresa till Napa Valley och Sonoma County i USA för två. Bakom beslutet står en jury bestående av styckmästaren Håkan Fällman, mat- och dryckesprofilen Michel Jamais samt sommelieren Niclas Tuomela. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram restauranger som på ett både insiktsfullt och hållbart sätt hanterar och serverar kött av högsta klass. En viktig bedömningspunkt i juryarbetet har varit utbudet av olika styckningsdetaljer och kunskapen kring hela djuret. Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm som drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungqvist vinner med motiveringen: AG har sedan de öppnade för endast ett år sedan flyttat fram gränserna för svenska köttkrogar. Med Johan Jureskog i spetsen söker restaurangen ständigt efter det främsta köttet oavsett djur och styckningsdetalj. Restaurangen hängmörar själva delarna inför allmän beskådan innan de tillagas på det mest optimala sättet. Resultatet är ett kött med mer smak och fler nyanser. Det rustika köttkonceptet förstärks av lokalen, dryckerna och den kunniga servicen. Restaurang AG leder utvecklingen av en exceptionell kötthantering vilket gör dem till Sveriges Köttkrog 2012.På andraplats i Sveriges Köttkrog 2012 kommer Bakfickan Djuret i Stockholm i regi av Daniel Crespi med köksmästare Mikael Einarsson. Juryns motivering lyder:Med en kombination av kreativitet och skickligt kockhantverk tar Bakfickan Djuret sig an ett djur i taget med alla dess delar. Istället för att fokusera på enskilda styckdetaljer använder Djuret sina franska influenser till att utveckla rätter och smaker där helheten når till skyarna. Servicen är utpräglat professionell och kunnig. Restaurangen stoltserar även med en vinlista som hör till landets främsta i både utbud och prisvärdhet.Tredjepristagaren Bastard i Malmö är en vid det här laget mycket välkänd restaurang med köksmästare Andreas Dahlberg. Beslutet motiveras av juryn enligt följande:Bastard tillhör förebilderna när det kommer till att ta tillvara på hela djur. Den sympatiska restaurangen i Malmö lyckats med konststycket att servera både udda och bortglömda styckdetaljer på ett tillgängligt och mycket smakfullt sätt. Bastard erbjuder ofta djur som fötts upp specifikt för restaurangen. Trots att den inspirerande menyn byts ut dagligen har den självsäkra och kunniga personalen stenkoll på vad som serveras på tallrikarna.Utöver de tre medaljplatserna delas ytterligare två hedersdiplom ut. Det första diplomet går till Vassa Eggen och det andra till Grill som båda ligger i Stockholm. För att läsa mer om tävlingen och samtliga motiveringar vänligen besök www.sverigeskottkrog.sePriset delas ut av det anrika amerikanska vinhuset Beringer som främst är kända i Sverige för sina vinutbildningar för restauranger inom cause and effect. Det vill säga hur mat och vin påverkar varandra utifrån grundsmakerna.Om juryn:Håkan Fällman är grundare till Fällman Kött och har i över 30 år verkat för att utveckla den svenska köttkvaliteten och hans arbetsinsats har varit av stor betydelse för hela branschen. Michel Jamais är en av våra mest välmeriterade mat- och dryckesprofiler med en bakgrund som köksmästare och restaurangchef. Niclas Tuomela, tidigare chefssommelier på välkända Stockholmsrestauranger i över 12 år, är numera PR- och utbildningsansvarig för Treasury Wine Estates där Beringer ingår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11