David Chang prisas av White Guide
När White Guide 2012 presenteras den 5 mars prisas även David Chang, Melker Andersson och Danyel Couet och Jacob Holmström.
2012 år vinnare: David Chang, Momofuku, New York.
Juryns motivering: ”För att i en kunskapsbaserad och underhållande neofusion ha skapat en inspirerande koppling mellan här och nu, där och då, med rötterna i storstadens etniska mångfald – en äkta urban terroir”.
David Chang kommer att ta emot sitt pris på White Guide Gala på Grand Hotel i Stockholm den 5 mars 2012. Han kommer också – såsom tidigare Henderson, Redzepi och Passard – att göra ett gästspel hos Mathias Dahlgren samma dag. David Changs filosofi kommer också att presenteras på White Guides stora trendseminarium på Electrolux på förmiddagen den 5 mars.
Tidigare års mottagare av White Guide Global Gastronomy Award:
2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago
2009: Fergus Henderson, St. John, London
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn
2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris
Årets Svenska Gastronomisk Hyllning går till Melker Andersson och Danyel Couet, Grupp F12, Stockholm
White Guide hyllar Melker Andersson och Danyel Couet för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med SHR (Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare – som snart byter namn till Visita). Mottagaren(na) ska vara någon/några som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.
Juryns motivering: ”För att ha varit – och vara – ett tryggt lackmuspapper i tiden, som skickligt samplar i globala trender i både gryta, flaska och matsal och översätta det i håll- bara restaurangkoncept, och inte minst för sina pionjärinsatser för modern fun dining i Sverige.”.
Årets Rising Star går till Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
Med utmärkelsen Rising Star vill White Guide uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Priset delas ut i samarbete med San Pellegrino.
Juryns motivering: ”För att inom ramen för det nynordiska köket ha hittat ett eget uttryck med internationell inspiration som i hög grad bygger på att vi också äter med ögat”.