Dubbla drakar för Gastrologik
Lyx: GastrologikMotivering: Gastrologik har lyckats skapa receptet för en riktig guldkrog. Här bjuds gästen på sagolikt genomtänkt matlagning i toppklass, ett precist och proffsigt bemötande och mycket hjärta. Gästen står i centrum och bjuds på en krogupplevelse som är enastående i minsta detalj.Gastrologik, Artillerigatan 14, 08-662 30 60Kökschefer: Jacob Holmström och Anton BjuhrBar: AGMotivering: Att Stockholms bästa bar 2012 serverar utmärkta cocktails är självklart. Men i baren på AG har man tänkt längre än så. Här matchas drycken i glaset med perfekt plockmat, så att barbesöket blir mer än bara drinksnobbism. Här vill vi alltid börja vår kväll och allt för ofta, aldrig gå hem.AG, Kronobergsgatan 37, 08-410 681 00Restaurangchef: Klas LjungquistKökschef: Johan JureskogBarchef: Erik Duarte Martins Mellan: Chez BettyMotivering: Chez Betty är ett ställe att bli lycklig på. Denna lilla kvarterskrog är sensationellt bra och vi förförs av såväl rustika kötträtter och nygräddade pizzor som av den rara entusiasmen och en befriande avsaknad av manér. Magi från Medelhavet!Chez Betty, Roslagsgatan 43, 08-29 22 93Kökschefer: Linus Ahlstedt och Mikael Gröndahl Budget: Blue Light YokohamaMotivering: På Blue Light Yokohama kombineras avslappnad stämning och snabbmatselegans med omsorgsfullt tillagade råvaror. Dessutom till finfina priset. Varje detalj, från misosoppa till sake, sitter på plats och på denna nyöppnade lilla pärla serveras japansk mat när den är som bäst.Blue Light Yokohama, Åsögatan 170, 08-644 68 00Ägare: Lars T Andersson och Tom Ishiodori Fynd: Pontus!Motivering: Att få äta anklever är ingen mänsklig rättighet men att göra gourmetmat tillgänglig även för dem utan fett representationskonto är något Krogkommissionen gillar skarpt. Pontus! Birdie nam nam-erbjudande, med halva priset på mat för tidiga och sena gäster, är nästan för bra för att vara sant.Pontus!, Birdie nam nam-erbjudandet i matsalen, Brunnsgatan 1, 08-545 273 00Krögare: Pontus Frithiof