Dubbla drakar för Gastrologik
Krogstockholms tyngsta priser delades ut på torsdagskvällen, DNs gulddrakar. Här är alla vinnare.
Motivering: Gastrologik har lyckats skapa receptet för en riktig guldkrog. Här bjuds gästen på sagolikt genomtänkt matlagning i toppklass, ett precist och proffsigt bemötande och mycket hjärta. Gästen står i centrum och bjuds på en krogupplevelse som är enastående i minsta detalj.
Gastrologik, Artillerigatan 14, 08-662 30 60
Kökschefer: Jacob Holmström och Anton Bjuhr
Bar: AG
Motivering: Att Stockholms bästa bar 2012 serverar utmärkta cocktails är självklart. Men i baren på AG har man tänkt längre än så. Här matchas drycken i glaset med perfekt plockmat, så att barbesöket blir mer än bara drinksnobbism. Här vill vi alltid börja vår kväll och allt för ofta, aldrig gå hem.
AG, Kronobergsgatan 37, 08-410 681 00
Restaurangchef: Klas Ljungquist
Kökschef: Johan Jureskog
Barchef: Erik Duarte Martins
Mellan: Chez Betty
Motivering: Chez Betty är ett ställe att bli lycklig på. Denna lilla kvarterskrog är sensationellt bra och vi förförs av såväl rustika kötträtter och nygräddade pizzor som av den rara entusiasmen och en befriande avsaknad av manér. Magi från Medelhavet!
Chez Betty, Roslagsgatan 43, 08-29 22 93
Kökschefer: Linus Ahlstedt och Mikael Gröndahl
Budget: Blue Light Yokohama
Motivering: På Blue Light Yokohama kombineras avslappnad stämning och snabbmatselegans med omsorgsfullt tillagade råvaror. Dessutom till finfina priset. Varje detalj, från misosoppa till sake, sitter på plats och på denna nyöppnade lilla pärla serveras japansk mat när den är som bäst.
Blue Light Yokohama, Åsögatan 170, 08-644 68 00
Ägare: Lars T Andersson och Tom Ishiodori
Fynd: Pontus!
Motivering: Att få äta anklever är ingen mänsklig rättighet men att göra gourmetmat tillgänglig även för dem utan fett representationskonto är något Krogkommissionen gillar skarpt. Pontus! Birdie nam nam-erbjudande, med halva priset på mat för tidiga och sena gäster, är nästan för bra för att vara sant.
Pontus!, Birdie nam nam-erbjudandet i matsalen, Brunnsgatan 1, 08-545 273 00
Krögare: Pontus Frithiof