Medelhavskost förlänger livet
Enligt Gianluca Tognon, forskare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, visar resultaten att medelhavsliknande kost tveklöst har ett samband med bättre hälsa samt att den också ger ett längre liv.
Fernando Di Luca visste vad han gjorde när han introducerade många medelhavsprodukter i Sverige för 40 år sedan som till exempel olivolja, vinäger, pasta, bönor, tomatsåser med mera.
Fernando har förutom sin passion för medelhavsmat även ett stort engagemang i att förmedla kunskap om densamma. Han har som uttryck för detta bland annat tagit fram boken O liv! från 2009 som beskriver medelhavsmat ur alla aspekter. Vetenskapligt, kulinariskt och praktiskt. Boken är framtagen tillsammans med Mai-Lis Hellénius, professor i förebyggande hjärt- och kärlmedicin vid Karolinska Institutet, Markus Aujalay, en av Sveriges främsta kockar och Bo Hagström, författare och tv-producent, Solens mat.