Magnus på Hotel Skeppsholmen gör stans godaste senap
Magnus Johansson, köksmästare på Hotel Skeppsholmen vann tävlingen Årets julsenap 2011.
julbord med.
Tävlingen är öppen för alla inom hotell och restaurangbranschen och arrangeras av tidningen Stockholm Krog i samarbete med Grönsakshallen Sorunda, Smörgåsbord och senapstillverkaren LissElla, världsmästare i senap. Tävlingen syftar till att främja yrkeskompetens och hantverket i branschen.
Tävlingsbidragen bedömdes utifrån parametrarna: utseende, doft, smak, konsistens och övrigt. Alla bidragen provades blint av juryn.
Juryns motivering lyder:
"En rolig senap med fin konsistens och lockande utseende med olika sorters senapsfrön. Bra balans mellan sötma och syra och en fruktig smak. Inte för stark eller för svag men med en trevlig touch av julkryddor."
Juryn bestod av Liselotte, Liss Ella, senapstillverkare, Magnus Svensson, kreativ ledare på restaurangakademin, Mats Karlsson, Grönsakshallen Sorunda, Andreas Hedlund, konsult samt Jens Linder, matskribent.
Här är det vinnanade receptet:
Hotel Skeppsholmen senap
1,25 dl brunt senapsfrö
1,25 dl gult senapsfrö
0,25 liter 1.2.3-lag
Spola föna för att få bort den beska smaken.
Blanda med 1.2.3-lagen.
0,5 dl gula senapsfrön
kryddpepparkorn
nejlikor
mald ingefära
Krossa fröna, blanda med sockret
1,25 dl socker
2 dl colemans senapspulver
salt
Rör samman allt och mogna i kyl ett par dagar.