Svenskt arv och biffrad i Årets Kock
"Det nya svenska arvet" blir temat för Årets Kock 2012.– Vi vill lyfta vad som händer när vårt matarv med dess älskade smaker och råvaror av hög kvalitet, det klassiska hantverket och omsorgen om djur och natur möter nya influenser. Vi ser både traditionerna och nyskapandet på samma tallrik, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.
Årets huvudråvara för rätten som de tävlande får förbereda är biffrad, närmare bestämt en välmarmorerad hel biffrad med ben. Köttet kommer från svenska utvalda stutar och hondjur, företrädesvis från Gotland.Finalisterna har nu en knapp
månad på sig att utifrån denna råvara skapa sin unika tävlingsrätt.
Enda villkoren är att det ska vara en huvudrätt där även minst en
ekologisk mjölkprodukt utöver ekologiskt smör ingår.Vid finalen av Årets Kock 2012 är uppgiften att kreera två huvudrätter. Den ena görs utifrån en råvarukorg som finalisterna får se strax innan tävlingsstart. Den andra rätten skapar finalisterna utifrån en huvudråvara som de i god tid får reda på och kan förbereda och öva på sitt recept.