Oaxen med butik
Den 9 december öppnar Magnus Ek och Agneta Green en charkbutik, Oaxen Skafferi, vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. De rökta korvarna, den lufttorkade karrén och olika inläggningar tillverkas i nu stängda Oaxen Krogs kök i Stockholms södra skärgård. Många kommer att känna igen såväl personalen som många av produkterna från Oaxen Krog. Det går till exempel att beställa det omtalade knaperstekta grishuvudet till det egna julbordet hemma. Det gäller dock att vara ute i god tid, för det kräver flera dagars tillagning.– Våra produkter är hantverksmässigt framställda, som man gjorde förr, och vi går gärna omvägar för att få ett perfekt resultat, säger Magnus Ek, som driver Oaxen Skafferi tillsammans med Agneta Green. Sortimentet, som kompletteras med ett fåtal särskilt utvalda produkter från andra leverantörer, kommer att följa årstiderna. Inför jul finns till exempel julskinka från tre utvalda gårdar – Domta, Nibble och Rocklunda. Även skinkan bör beställas i förväg eftersom produktionen är liten och tillgången därmed begränsad. Den levereras lagom till jul, bakad eller obakad, tillsammans med senap och ströbröd till griljeringen.