Satsa på hållbar sushi
Sushi är ett populärt och nyttigt snabbmatsalternativ. Ofta kommer dock fisken och skaldjuren från ett icke hållbart fiske eller miljöförstörande odlingar.
Nu uppmanar Världsnaturfonden WWF sushi- och
fiskrestauranger över hela Sverige att fasa ut rödlistade fiskar enligt WWFs
konsumentguide ”Fisk till middag?” och samtidigt öka andelen miljömärkt fisk
med tio procent. I början av 2012 utses vinnaren, alltså den restaurang som bidragit
mest till skyddet av hotade fiskarter.–
Restauranger och grossister har en stor möjlighet att påverka, förändra och
bidra till en ökad konsumtion av ”gröna” fiskar. Tänk nytt – fasa ut rödlistade
arter och skaldjur från sushimenyerna och satsa mer på miljömärkta alternativ
och hållbart producerade lokala och säsongsanpassade råvaror, uppmanar Inger Näslund,
expert på fiskefrågor på WWF, i ett upprop.