Östergötland hakar på trenden
– Länsstyrelsen Östergötland ser en stor tillväxtpotential i lokal mat och har stora förväntningar på det projekt som nu beviljats stöd, säger länsrådet Magnus Holgersson. Denna bransch sysselsätter redan idag många företagare på landsbygden och genom de aktiviteter som nu kommer att genomföras finns det goda förutsättningar för att sysselsättningen i denna sektor kan öka ytterligare.Steg i den riktningen har redan tagits. Ekonomiska föreningen Östgötamat är ett exempel, och det kanske tydligaste är Östgöta Mjölk. Men produktionen domineras fortfarande av lågförädlade produkter, så potentialen är stor. Framför allt som Östergötland är ett av landet stora jordbrukslandskap.Rätt och Slätt är ett projekt som ska stimulera till och stötta etableringar av nya, och tillväxt i befintliga, företag. Projektet ska även stärka den regionala matkulturen inom besöks-näringen och offentlig förvaltning.SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik äger projektet. Det finansieras av Länsstyrelsen genom Regionförbundet Östsam med tio miljoner kronor under tre år. Projektledare är Jesper Lindström SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik, Louise Alenbrand Regionförbundet Östsam och Christina Enudd, Hushållningssällskapet Östergötland.