Östergötland hakar på trenden
Nu drar Östergötland igång projektet Rätt och Slätt för att stärka matkulturen.
Steg i den riktningen har redan tagits. Ekonomiska föreningen Östgötamat är ett exempel, och det kanske tydligaste är Östgöta Mjölk. Men produktionen domineras fortfarande av lågförädlade produkter, så potentialen är stor. Framför allt som Östergötland är ett av landet stora jordbrukslandskap.
Rätt och Slätt är ett projekt som ska stimulera till och stötta etableringar av nya, och tillväxt i befintliga, företag. Projektet ska även stärka den regionala matkulturen inom besöks-näringen och offentlig förvaltning.
SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik äger projektet. Det finansieras av Länsstyrelsen genom Regionförbundet Östsam med tio miljoner kronor under tre år. Projektledare är Jesper Lindström SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik, Louise Alenbrand Regionförbundet Östsam och Christina Enudd, Hushållningssällskapet Östergötland.