23948sdkhjf

Tomas är Årets Kock 2011

Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma är svensk mästare i matlagning.

Under torsdagen tog Tomas Diederichsen hem titeln Årets Kock 2011 när


finalen avgjordes i Globen i Stockholm. Juryns motivering lyder:"Vinnaren


har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett


väl genomfört mathantverk." Silvermedaljen gick till Jacob Lells, Skanörs Gästgifvaregård,


Skanör och brons till Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten.Under finalen hade de sex finalisterna fem timmar på


sig för att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg


som de fick på plats, där huvudråvaran var lax. Tomas Diederichsen lagade”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple,


gulbetor, korngryn samt brynt smör.” Den andra uppgiften var att skapa en modern


restaurangrätt med två hela lammstekar med ben, en benfri lammtunnbringa och


minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade


finalisterna hade fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade”Helstekt


lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn


samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.” Tomas Diederichsen har tidigare vunnit Årets Köttkock (2007) och varit finalist i Årets Kock (2009).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047