Tomas är Årets Kock 2011
Under torsdagen tog Tomas Diederichsen hem titeln Årets Kock 2011 när
finalen avgjordes i Globen i Stockholm. Juryns motivering lyder:"Vinnaren
har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett
väl genomfört mathantverk." Silvermedaljen gick till Jacob Lells, Skanörs Gästgifvaregård,
Skanör och brons till Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten.Under finalen hade de sex finalisterna fem timmar på
sig för att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg
som de fick på plats, där huvudråvaran var lax. Tomas Diederichsen lagade”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple,
gulbetor, korngryn samt brynt smör.” Den andra uppgiften var att skapa en modern
restaurangrätt med två hela lammstekar med ben, en benfri lammtunnbringa och
minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade
finalisterna hade fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade”Helstekt
lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn
samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.” Tomas Diederichsen har tidigare vunnit Årets Köttkock (2007) och varit finalist i Årets Kock (2009).