23948sdkhjf

Barn kunniga om matens ursprung

Hela 77 procent av landets 7-12 åringar har någon gång besökt en bondgård. Kanske har det bidragit till att majoriteten av barnen också vet varifrån maten kommer. Fyra av fem vet att mjöl är huvudingrediens i bröd, tre av fyra vet att ost framställs av mjölk. Det visar en Sifoundersökning LRF presenterar.

LRF har låtit Sifo intervjua 1 000 barn i åldern 7-12 år. Undersökningen visar att en majoritet av barnen har god kunskap om var maten kommer ifrån och hur råvarorna används.Tre av fyra barn, 74 procent, vet att ost framställs av mjölk. Ungefär lika många, 75 procent, vet att baconkött kommer från gris.Fyra av fem barn, 83 procent, vet att havre växer på strå. 79 procent vet att mjöl är huvudingrediens i bröd. Bäst brödkoll har barnen i Malmö. Där vet hela 91 procent av barnen att mjöl utgör huvudingrediens i bröd. När barnen får välja vilken slags bonde de själva helst skulle vara, skiljer sig drömyrket åt beroende på kön och var i landet de bor. 28 procent av flickorna vill helst vara får- och lammbonde och 25 procent trädgårdsodlare. Pojkarna vill helst vara skogsbonde (27 procent) eller mjölkbonde (24 procent).Slår man ihop flickornas och pojkarnas svar blir de regionala skillnaderna tydliga. Bland barnen i landets norra och västra delar, på Gotland, Öland samt i Småland, slår det högst att vara mjölkbonde. Barnen i Stockholm och Malmö föredrar att vara trädgårdsodlare, medan göteborgsbarnen helst vill bli får- och lammbonde. I norra Mellansverige lockas barnen mest av livet som skogsbonde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063