Sverige föll på mållinjen
Det var sista dagen som avgjorde för kocklandslaget på VM i Luxemburg. Singapore vann men Sverige tog en meriterande silvermedalj i kamp med 26 länder.
Sverige tävlade i Kalla Bordet den 21 november och gjorde ett suveränt framträdande. Kategori A med Showfat, Tapas och Förrätter fick mycket höga poäng och även menyerna i B var imponerande. Kategori C med Desserter, Petit fours och om Showpjäsen sa några domare ”very impressive” och ”the best I´ve seen from Sweden, ever”. Mattias Ljungberg på Tössebageriet är ansvarig för konstverket, 1,6 meter i höjd och 15 kilo skulpterad choklad. Med dessa omdömen tändes självklart hoppet om att stå överst på pallen efter varmköket då den grenen brukar vara Sveriges starkaste gren.
Varmköket några dagar senare, den 25 november, blev en prövning med två timmars förberedelser och organisation av tävlingsköket och en timme för mis en place, sedan sex timmars matlagning och fyra timmars service för de 105 stycken trerättersmenyerna till domare och 100 gäster i matsalen.
Sverige tävlade med ett koncept med tydlig svensk profil och Matlandet Sverige i fokus. Det var råvaror från kvalitetsmedvetna små producenter från hela Sverige. Här fanns till exempel burfångade levande havskräftor från Njord i Bohuslän, Kalix Löjrom med ny skyddad EU-status, smågris från Domta i Enköping och kålrot och morötter från Larsviken i Skåne. Desserten hade åkerbär från Norrland som karaktärssmak.
Lagledaren Krister Dahl var besviken direkt när resultatet kom:
- Tufft att bli tvåa efter en fantastisk fin tävlingsvecka. Laget har gjort en superinsats. När det här har sjunkit in så kommer vi att vara mycket nöjda, det är jag övertygad om. Tvåa i världen är inte så tokigt ändå. Vi gjorde vårt bästa. Det här taggar oss ännu mer inför OS om två år. Då ska vi ta hela gänget. Då ska vi ta guldmedaljen igen.
Sverige har varit på medaljplats på alla VM och OS sedan 1999 och det är helt unikt den gastronomiska världen. Det är väl värt att notera när det "bara" blev en andraplats denna gång.
Fakta om tävlingen:
Tight race med mindre än en poäng till Singapores fördel. Sverige vinner Kalla Bordet och Singapore Varmköket.
Sverige och Singapore i en klass för sig och sedan kommer USA och därefter ett stort hopp ner till fyran Schweiz.
Fakta om World Cup
Culinary World Cup organiseras i samband med Gastronomimässan Expogast i Luxemburg vart fjärde år. Det är världens näst viktigaste tävling inom lag-gastronomi, efter Culinary Olympics.
Mer än 40 000 besökare på mässan och tävlingarna i år.
26 nationslag deltog och totalt var det mer än 1 000 tävlande kockar och konditorer från 53 länder.