Restaurangchef, en bristvara
Nu
startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på
Les Roches International School of Hotel Management, en av världens
mest ansedda hotell- och restaurangskolor. Utbildningen är ett svar på
den brist på duktiga chefer restaurangbranschen världen över upplever
just nu enligt Metro.Melker Andersson, stjärnkrögaren som driver flera kända restauranger
i Sverige intygar att behovet är stort i branschen av den här typen av
program.-Är man en duktig restaurangchef har man enorma möjligheter i
Sverige, branschen skriker efter duktiga ledare. Jag upplever att det
är svårt att hitta arbetskraft med högre kompetens, det finns många
duktiga kockar men utbildningarna behöver stärkas inom just ledarskap,
säger Melker.- Vi känner till att behovet av välutbildad driftspersonal i Sverige
är väldigt stort och det här programmet fokuserar just på att förbereda
eleverna på ledarskapet inom restaurang, berättar Jesper Hammar på
GOstudy som jobbar med introduktionen av det nya programmet i Sverige
och rekryteringen av studenter till skolan.Melker, som nyligen besökt skolan i Schweiz imponeras
av den höga nivån men framförallt av det engagemang, vilja och
motivation som eleverna visar.-Jag kan absolut tänka mig att rekrytera personer från skolan och
jag kommer att fungera som en form av ambassadör i Sverige för
programmet, säger han.Melker: Så blir du chef på restaurangen1. Skaffa erfarenhet från både kök och matsalFör att bli en duktig ledare är det viktigt att förstå helheten. Se
till att jobba både inom kök och matsal för att få den förståelsen.2. Förkovra dig i ledarskapet70-80 procent av en restaurangschefs roll handlar om att leda, få med sig
teamet på restaurangen så att alla jobbar bra. Plugga gärna ledarskap
på en skola med gott rykte.3. Jobba utomlands några årInternationell erfarenhet är bra, så sök jobb utomlands. Svenskar är populära utomlands framförallt kockar och inom service.Fakta: Culinary Business Management på Les RochesSpecialinriktningen "Culinary Business management" är sista delen av
ett fyraårigt program "Bachelor of business administration in
international hotel management". Minst ett år av programmet består av
betald praktik.Under specialinriktningen lär du dig organisera ett
restaurangkoncept, planera menyer, utveckla en skarp kombination av mat
och vin.Du studerar också ämnen som organisationsteori
och entreprenörskap. Efter utbildningen är du redo att starta din egen
restaurang,ta över en existerande restaurang och utveckla den eller att jobba som restaurangchef.Informationsträffar om programmet
sker i Sverige 17 november (Göteborg), 22 november (Stockholm) och 1
december (Malmö) genom skolans representant i Sverige, GO study.